Przetwory z jabłek — receptury, których grzech nie wypróbować
Jabłka to z pewnością najpopularniejsze polskie owoce. Gdy tylko sady skąpane są wczesnojesiennym słońcem, wiemy, że nadszedł czas, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem na różne sposoby. Te słodkie i aromatyczne owoce można zajadać jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać jako bazę do wykonania domowych pyszności. Przetwory z jabłek to doskonały sposób na odkrywanie nowych smaków i innowacyjnych kombinacji kulinarnych.
Składniki
Powidła z jabłek
- 200 g Cukier
- 2 kg Jabłko
Przygotowanie
- 1
Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Jabłka starannie umyj, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Następnie wykrój gniazda nasienne i drobno je poszatkuj.
- 3
Do garnka o dużej średnicy dodaj jabłka. Podgrzewaj owoce do chwili odparowania wydzielonej wody. Powstała masa powinna być gęsta i kremowa. Następnie wsyp cukier i kontynuuj gotowanie, aby powstałe powidła z jabłek były gęste.
- 4
Gorące powidła z jabłek przełóż do słoików i szczelnie zamknij.
- 5
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z jabłek, odliczając 15 minut.
- 6
Powidła z jabłek pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu.
Przetwory z jabłek spożyj w ciągu 12 miesięcy. Po tym czasie kolor powideł może ściemnieć.
Zobacz także:
Jabłka są niewyczerpaną skarbnicą możliwości. Można wyczarować z nich wiele rozmaitych rarytasów, począwszy od słodkich ciast, babeczek i placuszków, kończąc na wyrobach zamkniętych w słoikach, które wypełniają pułki domowej spiżarki. Jeżeli poszukujesz inspiracji na wyjątkowe zaprawy z jabłkami w roli głównej, jesteś w idealnym miejscu. Dziś pragniemy podzielić się z tobą sprawdzonymi pomysłami na smakowite przetwory owocowe.
Przetwory z jabłek pozwalają docenić sezonową obfitość polskich sadów. Słoiki pełne wspomnianych specjałów przypominają słoneczne dni, nawet gdy za oknem panuje mróz i niepogoda. Dżemy, konfitury i chutney to tylko niektóre z przetworów, jakie możesz przyrządzić z tych łatwo dostępnych darów natury. Zapoznaj się z poniższą recepturą, aby poznać różnorodne sposoby ich wykorzystania.
Zobacz także: Zaskakująco smaczne przetwory z dyni — słoiki wypełnione jesiennymi aromatami
Jakie przetwory z jabłek warto przygotować? Sprawdzone pomysły
Nic nie oddaje smaku jesieni tak dobrze, jak dżem z nutą cynamonu. To sztandarowy pomysł wśród przepisów na przetwory z jabłek. Konfitura pasuje idealnie do tostów, placuszków i naleśników. Ciepły i aromatyczny kompot to następna pyszna receptura, którą polecamy mieć w zanadrzu. To bowiem rewelacyjny sposób na rozgrzanie w chłodne dni. Dodatek cynamonu, goździków i anyżu nadaje napojowi charakterystycznego, korzennego posmaku.
Warto pamiętać o tym, że jabłka świetnie współgrają nie tylko ze słodkimi składnikami. Przygotuj domowy chutney o bogatym smaku i intensywnym aromacie. Pikantny sos to wyśmienite urozmaicenie pieczeni, dań grillowanych i serów. Niecodziennym sposobem na marynowanie jabłek jest zanurzenie ich w zalewie octowej. W tej odsłonie staną się idealnym suplementem do sałatek, dań z grilla i duszonych mięs. Owoce w marynacie nadadzą twoim daniom odrobinę kwasowości i świeżości.
Wśród nieco mniej oczywistych, a tym samym bardziej nietuzinkowych pomysłów na przetwory z jabłek wymienić należy chipsy. Pokrój owoce w cienkie plasterki i susz je w piekarniku, aby uzyskać chrupiącą przekąskę. To bez dwóch zdań zdrowa i pyszna alternatywa dla sklepowych słonych przegryzek.