Przetwory z jabłek — receptury, których grzech nie wypróbować

Powidła z jabłek
Źródło: Shutterstock/Oksana Mizina

Składniki

Powidła z jabłek

  • 200 g Cukier
  • 2 kg Jabłko

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Jabłka starannie umyj, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Następnie wykrój gniazda nasienne i drobno je poszatkuj.

  3. 3

    Do garnka o dużej średnicy dodaj jabłka. Podgrzewaj owoce do chwili odparowania wydzielonej wody. Powstała masa powinna być gęsta i kremowa. Następnie wsyp cukier i kontynuuj gotowanie, aby powstałe powidła z jabłek były gęste.

  4. 4

    Gorące powidła z jabłek przełóż do słoików i szczelnie zamknij. 

  5. 5

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z jabłek, odliczając 15 minut.

  6. 6

    Powidła z jabłek pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj słoiki w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Przetwory z jabłek spożyj w ciągu 12 miesięcy. Po tym czasie kolor powideł może ściemnieć.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też