Zdrowe, lekkie i smaczne placuszki twarogowe fit. Efekt do zakochania!
Placuszki twarogowe fit to zdrowa alternatywa dla klasycznych placuszków oraz zdrowe danie dla osób, które wciąż nie ustają w poszukiwaniu prostych i smacznych dań dla małych dzieci. Ten przepis warto od razu dodać do ulubionych.
Składniki
Składniki na placuszki twarogowe fit
- 130 g Twaróg
- 2 łyżki Mąka pełnoziarnista
- 1 sztuka Jajko
- 1 sztuka Białko jajka
- 1 łyżka Cukier puder
- 25 g Serek waniliowy
- 2 garście Maliny
Przygotowanie
- 1
Do miski wrzucamy mąkę, jajko, cukier puder, twaróg. Rozgniatamy twaróg widelcem, a potem wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy do czasu, kiedy nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy.
- 2
W osobnej miseczce umieszczamy białko jajka (żółtko możemy następnego dnia wykorzystać do zrobienia jajecznicy). Ubijamy z niego sztywną pianę – możemy wykorzystać w tym celu ubijaczkę lub mikser.
- 3
Bardzo delikatnie przekładamy ubite białko do miseczki z masą twarogową i mieszamy. Chodzi o to żeby połączyć składniki, ale nie dopuścić do spłaszczenia objętości sztywnej piany.
- 4
W przepisie na fit placuszki twarogowe idealnie byłoby gdyby do ich usmażenia nie był potrzebny tłuszcz. Jeśli jednak istnieje obawa, że placki przywrą, rozpadną się, nie usmażą odpowiednio, możecie użyć tłuszczu – niewielka ilość masła klarowanego powinna w tym wypadku wystarczyć i uratować danie przed ryzykiem popsucia się pod względem formy.
- 5
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wykładamy niewielką ilość masy twarogowej i lekko ją spłaszczamy. Placuszki nie powinny być zbyt duże, bo ciężko je będzie przekładać na drugą stronę i jest ryzyko, że na zewnątrz ciasto się przypiecze, a w środku pozostanie surowe. Smażymy do zarumienienia z dwóch stron, przekładamy na talerze i polewamy miodem, syropem klonowym lub posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy owocami sezonowymi (maliny, truskawki, poziomki, jeżyny) i serwujemy.
Przeczytaj także:
Placuszki twarogowe fit są łatwe w przygotowaniu, nie mają także w przepisie składników, które byłyby drogie lub trudno dostępne. Przepis na to danie warto zabrać ze sobą na wakacje z dziećmi, kiedy w naturalny sposób przydają się placki łatwe do zabrania w drogę i smaczne do zjedzenia także na zimno.
Jakie są placuszki twarogowe fit?
O ich smaku najlepiej przekonacie się przygotowując je po raz pierwszy trzymając się oryginalnego przepisu. Możemy zapewnić, że dzięki twarogowi będą niezwykle delikatne w smaku, bardzo wilgotne w konsystencji, aromatycznie pachnące i apetycznie rumiane. W zależności od tego, ile porcji ciasta na placuszki nałożymy do smażenia, mogą być większe lub mniejsze – wielkość dobrze dopasować do możliwości dziecka ale także odpowiedni rozmiar (nie za duży) placuszków pozwoli na ich dokładniejsze i bardziej kontrolowane smażenie.
Komu będą smakowały placuszki twarogowe fit?
Naleśniki, placuszki, pankejki, placki – to propozycje kulinarne, które przede wszystkim trafiają w gust małych i nieco większych dzieci. Serwowane z dżemem, polewami, musami, spełniają oczekiwania dostarczenia małym brzuszkom codziennej dawki słodkości. Rodzice chętnie ulegają prośbą dzieci o przygotowanie takich potraw, bo daje im to z kolei cień szansy, że cały posiłek zostanie zjedzony bez grymaszenia i awantur.
Placuszki twarogowe w wersji fit to jednak danie również lubiane przez dorosłych – może lądujące na ich talerzu rzadziej, ale równie mocno doceniane. Placki i naleśniki zazwyczaj miło kojarzą się z dzieciństwem i daniami serwowanymi przez ukochane babcie.
Na jakie okazje robić placuszki twarogowe fit?
Na tak postawione pytanie dzieci pewnie by odpowiedziały, że zawsze jest dobra okazja na zrobienie (i zjedzenie) placuszków. I rzeczywiście potrawa ta sprawdzi się w różnych punktach dnia. Placuszki twarogowe fit możemy usmażyć z myślą o śniadaniu (na przykład w weekend czy w czasie urlopu, kiedy jest więcej czasu na przygotowanie i celebrację posiłków).
Placuszki to pomysł na drugie śniadanie, ale także słodki obiad, czy kolację na ciepło. To także posiłek, który spełni się w roli deseru. Placuszki można usmażyć na podróż, na wycieczkę, piknik, wyprawę do parku. Włożyć do opakowania wyłożonego ręcznikiem papierowym lub serwetką i zabrać w drogę, a kiedy zgłodniejemy wyjąć placek i zjeść go bez konieczności używania sztućców. Placuszki twarogowe fit będą także hitem każdych urodzin czy kinder balu.