Zdrowe, lekkie i smaczne placuszki twarogowe fit. Efekt do zakochania!

Placuszki twarogowe fit
Źródło: Shutterstock/Lein

Składniki

Składniki na placuszki twarogowe fit

  • 130 g Twaróg
  • 2 łyżki Mąka pełnoziarnista
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Białko jajka
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 25 g Serek waniliowy
  • 2 garście Maliny

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wrzucamy mąkę, jajko, cukier puder, twaróg. Rozgniatamy twaróg widelcem, a potem wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy do czasu, kiedy nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy.

  2. 2

    W osobnej miseczce umieszczamy białko jajka (żółtko możemy następnego dnia wykorzystać do zrobienia jajecznicy). Ubijamy z niego sztywną pianę – możemy wykorzystać w tym celu ubijaczkę lub mikser.

  3. 3

    Bardzo delikatnie przekładamy ubite białko do miseczki z masą twarogową i mieszamy. Chodzi o to żeby połączyć składniki, ale nie dopuścić do spłaszczenia objętości sztywnej piany.

  4. 4

    W przepisie na fit placuszki twarogowe idealnie byłoby gdyby do ich usmażenia nie był potrzebny tłuszcz. Jeśli jednak istnieje obawa, że placki przywrą, rozpadną się, nie usmażą odpowiednio, możecie użyć tłuszczu – niewielka ilość masła klarowanego powinna w tym wypadku wystarczyć i uratować danie przed ryzykiem popsucia się pod względem formy.

  5. 5

    Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wykładamy niewielką ilość masy twarogowej i lekko ją spłaszczamy. Placuszki nie powinny być zbyt duże, bo ciężko je będzie przekładać na drugą stronę i jest ryzyko, że na zewnątrz ciasto się przypiecze, a w środku pozostanie surowe. Smażymy do zarumienienia z dwóch stron, przekładamy na talerze i polewamy miodem, syropem klonowym lub posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy owocami sezonowymi (maliny, truskawki, poziomki, jeżyny) i serwujemy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też