Idealnie udana fit szarlotka. Smak, wygląd i konsystencja na medal

FIt szarlotka
Źródło: Shutterstock/HGPhotography

Składniki

Składniki na fit szarlotkę

  • 600 g Jabłko
  • 100 g mąka jaglana
  • 50 g Mąka kukurydziana
  • 50 g Mąka gryczana
  • 2 sztuki Jajko
  • 100 g Maslo
  • 1 łyżka Cynamon
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 15 g Wiórki kokosowe
  • 200 g ksylitol
  • 3 łyżki Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie jabłka dokładnie obieramy ze skóry i kroimy na małe kosteczki  w zbliżonych rozmiarach.

  2. 2

    Pokrojone owoce przekładamy na patelnię i prażymy z dodatkiem soku z cytryny, ksylitolu oraz cynamonu. W toku podgrzewania dodajemy trzy łyżki wody. Pozwalamy owocom się poddusić – trzymamy je na gazie póki jabłka nie zmiękną.

  3. 3

    Pora na przygotowania ciasta na fit szarlotkę. W tym celu rozpuszczamy masło i przelewamy je do miski, w której umieszczamy: jajka, mąkę, ksylitol (pięć łyżek) oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki mikserem lub ręcznie i zagniatamy ciasto.

  4. 4

    Kiedy ciasto będzie gotowe, umieszczamy je na blacie lub stolnicy – ale wykorzystujemy tylko 2/3 jego objętości i rozwałkowujemy. Płatem średniej grubości ciasta wykładamy dno oraz boki wyłożonej papierem do pieczenia formy. Boki formy wcześniej nacieramy tłuszczem.

  5. 5

    Pozostałą część ciasta mieszamy z wiórkami kokosowymi, zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i chowany do lodówki. Wykorzystamy je później.

  6. 6

    Spód ciasta umieszczamy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarniku i pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie wykładamy na upieczony spód masę jabłkową.

  7. 7

    Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą w lodówce część ciasta. Taką fit szarlotkę wstawiamy ponownie do piekarnia i pieczemy przez około 30 minut. Po upieczeniu serwujemy. Jeśli wersja fit ma pozwolić na mniej fit dodatki – do ciepłej szarlotki możemy dodać kostkę lodów waniliowych lub śmietankowych, albo pasujący sorbet.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też