Błyskawiczne waniliowe placuszki z truskawkami na lato. Obłędny posiłek na letni obiad

Placuszki waniliowe z truskawkami
Źródło: Shutterstock/A Zhuravleva

Składniki

Składniki na waniliowe placuszki z truskawkami

  • 2 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Jogurt naturalny
  • 200 g Mąka pszenna
  • 150 g Truskawki
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 4 krople Aromat waniliowy
  • 0.5 Szklanka olej
  • 2 łyżki Cukier brązowy
  • 1 łyżka Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie przepisu na waniliowe placuszki z truskawkami zaczynamy od przesiania mąki. Po napowietrzeniu mąki łączymy w misce wszystkie składniki – oprócz owoców.

  2. 2

    Używając niezbyt szybkiego biegu, miksujemy wszystkie składniki na jednolitą, lejącą się masę – powinna wyjść nie za rzadka, ale i nie za gęsta.

  3. 3

    Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej roślinny.

  4. 4

    Z pomocą małej chochli nakładamy porcję ciasta na placuszki z truskawkami i smażymy średniej wielości racuchy. Obie strony placka powinny być apetycznie zarumienione, a w środku ciasto idealnie ścięte.

  5. 5

    Czas na truskawki, a właściwie zrobiony z nich pyszny syrop. Truskawki dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Odcinamy szypułki, a owoce kroimy na połówki. Truskawki umieszczamy w niewielkim garnku i posypujemy je dwoma łyżkami brązowego cukru oraz łyżkę wody. Mieszankę składników podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż owoce puszczą sok.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też