Deser z chia i mango — frykas nie tylko dla fanatyków zdrowego odżywiania

Deser z chia i mango
Źródło: Shutterstock/Vladislav Noseek

Składniki

Deser z chia

  • 150 g Serek mascarpone
  • 250 ml Mleko
  • 4 łyżeczki Nasiona chia
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 1 sztuka Mango

Przygotowanie

  1. 1

    Do niewielkiej miski wlej mleko oraz wsyp nasiona chia. Składniki wymieszaj i odłóż do lodówki na co najmniej 6 godzin. Jeżeli zależy Ci, aby szybciej przygotować deser z chia, wykorzystaj podgrzane mleko i pozostaw składniki w temperaturze pokojowej na ok. 60 minut.

  2. 2

    W osobnej miseczce umieść serek mascarpone i wymieszaj go z cukrem wanilinowym. 

  3. 3

    Przygotowaną masę na bazie serka mascarpone dodaj do napęczniałych nasion i starannie wymieszaj wszystkie komponenty za pomocą łyżki stołowej — tak, aby nie uszkodzić nasionek.

  4. 4

    Mango umyj, a następnie obierz. Pokrój miąższ na mniejsze fragmenty, a następnie zblenduj owoc na gładkie purée. 

  5. 5

    Na dno pucharków wlej porcję kremu. Zaraz potem na wierzch dodaj pulpę z mango. 

     

    Deser z chia i mango proponujemy udekorować kawałkami świeżych owoców oraz listkami mięty. Przed podaniem zdrowy łakoć koniecznie przechowuj w lodówce. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też