Sezonowa sałatka z bobem — przepis, który ożywi twój jadłospis

Sałatka z bobem
Źródło: Shutterstock/Slawomir Fajer

Składniki

Sałatka z bobem

  • 0.33 Szklanka Czarne oliwki
  • 200 g Bób
  • 2 Pomidor
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 5 łyżek Oliwa z oliwek
  • 150 g Ser feta
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 3 garście Rukola
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj bób i gotuj nasiona do miękkości. Czas gotowania bobu wynosi od 10 do 30 minut, w zależności od tego, czy jest on młody, czy dojrzały. Gdy upłynie wyznaczony czas, nasiona odcedź, obierz ze skórki i skrop odrobiną soku z cytryny. 

  2. 2

    Rukolę opłucz pod zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia. 

  3. 3

    Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  4. 4

    Czerwoną paprykę umyj, osusz, przekrój na połowę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i pokrój warzywo w pióra.

  6. 6

    Czarne oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.

  7. 7

    Fetę pokrój w kostkę.

  8. 8

    Oliwę z oliwek wymieszaj z suszonym oregano.

  9. 9

    W misce umieść wszystkie składniki, tj. rukolę, pomidory, czerwoną paprykę, fetę, bób, cebulę i czarne oliwki. Nie mieszaj komponentów. Polej potrawę oliwą z oliwek i serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. 

     

    Sałatka z bobem smakuje wyśmienicie podana np. ze świeżym pieczywem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też