Przepis na babciną zupę ziemniaczaną. Palce lizać!

Zupa ziemniaczana
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa ziemniaczana

  • 3 łyżki Masło
  • 4 szklanek Woda
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 800 g Ziemniaki
  • 150 g Pietruszka
  • 3 łyżki Śmietanka 30%
  • 6 łyżek Olej rzepakowy
  • 300 g Marchew
  • 200 g Kiełbasa
  • 150 g Cebula
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 garść Szczypiorek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Kurkuma

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywo.

  2. 2

    Do garnka wlej olej rzepakowy i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj pokrojoną cebulę i smaż warzywo przez ok. 10 minut. 

  3. 3

    W międzyczasie pietruszkę, ziemniaki oraz marchewkę obierz ze skóry, a następnie pokrój składniki w drobną kostkę. 

  4. 4

    Marchewkę, ziemniaki oraz pietruszkę dodaj do garnka z podsmażoną cebulą, po czym wlej 4 szklanki wody. Następnie dopraw zupę ziemniaczaną solą, czarnym pieprzem mielonym, majerankiem oraz liściem laurowym i gotuj warzywa pod przykryciem przez następne 20 minut.

  5. 5

    Kiełbasę pokrój w kostkę.

  6. 6

    Szczypiorek oraz pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.

  7. 7

    Dodaj do zupy ziemniaczanej masło, kiełbasę i posiekane składniki — pietruszkę oraz szczypiorek. Całość wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez następne 10 minut.

  8. 8

    W miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę, kurkumę oraz mąkę pszenną. Tak przygotowaną miksturę wlej do zupy i starannie wymieszaj, a gdy się ponownie zagotuje, ściągnij naczynie z palnika. 

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też