Kurczak po kantońsku jak z najlepszej chińskiej restauracji. Zrób go sam!

Kurczak po kantońsku
Źródło: Shutterstock/Hadziq Wiguna

Składniki

Kurczak po kantońsku

  • 2 łyżki Miód
  • 2 łyżki Skrobia kukurydziana
  • 1 sztuka Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Szklanka Bulion
  • Kawałek Świeży imbir
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Cukier
  • Mielona papryka czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • Sok z cytryny
  • Curry
  • 1 sztuka Marchew
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz cayenne

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  2. 2

    Korzeń imbiru obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  3. 3

    Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń pozostałe błony. Następnie pokrój mięso w kostkę. 

  4. 4

    Aby przygotować marynatę do kurczaka po kantońsku, wlej do miseczki sos sojowy, wyciśnij sok z cytryny oraz dodaj czosnek, miód, imbir, skrobię kukurydzianą, curry, słodką paprykę w proszku, a także mielony pieprz cayenne. Składniki starannie wymieszaj, a następnie dodaj do naczynia kawałki pokrojonego wcześniej mięsa i umieść miskę w lodówce na co najmniej 60 minut.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchewkę obierz ze skórki, a następnie pokrój w słupki. Paprykę umyj, osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój na jednakowe kawałki, co marchew. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. 

  6. 6

    Na patelni rozgrzej niewielką ilością oleju rzepakowego. Następnie dodaj cebulę, a gdy się zeszkli także zamarynowane mięso. Po ok. 5 minutach dodaj pozostałe warzywa tj. paprykę czerwoną oraz marchewkę i duś kurczaka po kantońsku pod przykryciem jeszcze przez kilkanaście minut.

     

    Gotowe danie smakuje rewelacyjnie podane w towarzystwie ryżu bądź makaronu ryżowego. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też