Kurczak teriyaki — danie, które chciałbyś jeść codziennie! Banalny przepis

Kurczak teriyaki
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak teriyaki

  • 2 łyżki Ocet ryżowy
  • 2 łyżki Starty imbir
  • 5 łyżek Sos sojowy
  • 450 g Filet z kurczaka
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Syrop klonowy
  • 1 łyżka Olej rzepakowy

Ryż z warzywami

  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 100 g Ryż brązowy
  • 0.5 Szklanka Groszek
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Olej sezamowy
  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki Sos sojowy

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka starannie umyj, następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i oczyść z pozostałych błonek.

  2. 2

    Ryż brązowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie produktu.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    Na patelnię wlej składniki potrzebne do przygotowania sosu teriyaki, tj. sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, syrop klonowy oraz olej rzepakowy. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź marynatę do wrzenia. Następnie dodaj kawałki kurczaka i duś mięso pod przykryciem przez 5 minut. Gdy upłynie wskazany czas, ściągnij pokrywkę i gotuj kurczaka teriyaki przez następne 5 minut. 

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj warzywo. 

  6. 6

    Paprykę czerwoną umyj, osusz, przekrój na połowę i wykrój gniazdo nasienne. Następnym krokiem jest pokrojenie warzywa w drobną kostkę.

  7. 7

    Na patelnię wlej oliwę z oliwek, a gdy się nagrzeje, dodaj pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek oraz imbir. Po kilku chwilach dodaj także groszek oraz czerwoną paprykę i smaż mieszankę przez kolejne 2 minuty. Następnie na patelnię wsyp ugotowany ryż, wlej olej sezamowy oraz sos sojowy i starannie wymieszaj podane komponenty.

     

    Na talerz nałóż porcję kurczaka teriyaki oraz ryżu z warzywami. Zachęcamy, aby przed podaniem posypać potrawę ziarnami sezamu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też