Kurczak teriyaki — danie, które chciałbyś jeść codziennie! Banalny przepis
Kurczak w sosie teriyaki to przysmak, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Te orientalne, mięsne kąski, zanurzone w błyszczącej, słodkiej glazurze znane są już na całym świecie. Kurczak teriyaki wyróżnia się ciemną, gęstą marynatą, składającą się z sosu sojowego, imbiru, czosnku oraz syropu klonowego. To niesamowicie aromatyczne połączenie sprawia, że skąpane w marynacie kawałki mięsa są niezwykle delikatne i pełne smaku.
Składniki
Kurczak teriyaki
- 2 łyżki Ocet ryżowy
- 2 łyżki Starty imbir
- 5 łyżek Sos sojowy
- 450 g Filet z kurczaka
- 2 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Syrop klonowy
- 1 łyżka Olej rzepakowy
Ryż z warzywami
- 1 łyżeczka Starty imbir
- 100 g Ryż brązowy
- 0.5 Szklanka Groszek
- 0.5 Sztuka Cebula
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 1 łyżeczka Olej sezamowy
- 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki Sos sojowy
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka starannie umyj, następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i oczyść z pozostałych błonek.
- 2
Ryż brązowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie produktu.
- 3
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
- 4
Na patelnię wlej składniki potrzebne do przygotowania sosu teriyaki, tj. sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, syrop klonowy oraz olej rzepakowy. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź marynatę do wrzenia. Następnie dodaj kawałki kurczaka i duś mięso pod przykryciem przez 5 minut. Gdy upłynie wskazany czas, ściągnij pokrywkę i gotuj kurczaka teriyaki przez następne 5 minut.
- 5
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj warzywo.
- 6
Paprykę czerwoną umyj, osusz, przekrój na połowę i wykrój gniazdo nasienne. Następnym krokiem jest pokrojenie warzywa w drobną kostkę.
- 7
Na patelnię wlej oliwę z oliwek, a gdy się nagrzeje, dodaj pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek oraz imbir. Po kilku chwilach dodaj także groszek oraz czerwoną paprykę i smaż mieszankę przez kolejne 2 minuty. Następnie na patelnię wsyp ugotowany ryż, wlej olej sezamowy oraz sos sojowy i starannie wymieszaj podane komponenty.
Na talerz nałóż porcję kurczaka teriyaki oraz ryżu z warzywami. Zachęcamy, aby przed podaniem posypać potrawę ziarnami sezamu.
Zobacz także:
Chciałbyś przyrządzić smakowite, orientalne danie, lecz przeraża Cię długa lista trudnodostępnych składników oraz skomplikowany proces wykonania? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, to kurczak w sosie teriyaki jest przepisem stworzonym właśnie dla Ciebie! Soczyste kawałki mięsa w gęstej marynacie to specjał, który świetnie smakuje, a z jego wykonaniem poradzą sobie nawet kuchenni nowicjusze. Niewątpliwym atutem jest także wykorzystanie podstawowych produktów, które z łatwością zakupisz w większych dyskontach.
Zobacz także: Makaron soba z kurczakiem to pomysł na pożywny posiłek. Bliscy będą zachwyceni!
Kurczak teriyaki — jak przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Przygotowując to danie, przekonasz się, że nie wszystkie pyszne potrawy wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wykonanie kurczaka w sosie teriyaki jest banalnie proste, a większość niezbędnych składników z pewnością znajdziesz w kuchennych szafkach. Wystarczy oczyścić kawałki mięsa i pokroić je w kostkę. Następnie na patelni należy umieścić komponenty sosu i po zagotowaniu dodać kawałki fileta. Po kilkunastu minutach mięso stanie się kruche i soczyste, natomiast sos gęsty i aromatyczny.
Kurczak w sosie teriyaki to specjał, który świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. W opisanej przez nas recepturze zaproponowaliśmy ryż z warzywami, lecz równie dobrze pasować będzie makaron ryżowy, gotowane brokuły, czy kasza. Jesteśmy przekonani, że każdy miłośnik dobrej kuchni odnajdzie komponenty, które stworzą z kurczakiem teriyaki idealną kompozycję smaków.