Smakowite pierogi z borówkami — letni rarytas, który musi pojawić się na twoim stole

Pierogi z borówkami
Źródło: Shutterstock/from my point of view

Składniki

Pierogi z borówkami

  • 50 g Masło
  • 500 g Jagody
  • 500 g Mąka pszenna
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 sztuka Jajko
  • 250 ml Gorąca woda
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Masło umieść w rondelku, postaw naczynie na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu.

  2. 2

    Do miski wsyp mąkę pszenną, a następnie wlej rozpuszczone masło i wodę, wbij jajko i dodaj szczyptę soli. Wyszczególnione składniki wymieszaj za pomocą łyżki stołowej, a następnie zagniataj rękoma aż do chwili otrzymania masy o jednolitej, elastycznej konsystencji. 

  3. 3

    Ciasto na pierogi zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

  4. 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką pszenną, a następnie wykrawaj z niego jednakowe okręgi, np. za pomocą szklanki.

  5. 5

    Borówki opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz i wymieszaj z cukrem. 

  6. 6

    Na każdy krążek ciasta nałóż porcję borówek i zaklej jego przeciwległe boki. Na każdym z brzegów polecamy dodatkowo wykonać falbanki.

  7. 7

    W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. 

  8. 8

    Do wrzącej wody wrzucaj porcje klusek. Pierogi z jagodami gotuj przez ok. 4 minuty, odliczając czas od chwili wypłynięcia. 

     

    Pierogi z borówkami smakują obłędnie podane z jogurtem naturalnym i cukrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też