Ciasto "niebo w gębie" zachwyci cię swoim smakiem. Musisz go spróbować!

Ciasto "niebo w gębie"
Źródło: Shutterstock/Elena_E

Składniki

Ciasto "niebo w gębie" — biszkopt

  • 6 sztuk Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.25 Szklanka Mąka ziemniaczana

Nadzienie jabłkowe

  • 2 łyżki Masło
  • 1.5 kg Jabłko
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 opakowania Galaretka truskawkowa

Krem

  • 2 łyżki Cukier waniliowy
  • 3 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 1 litr Mleko 3,2%
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 400 g Masło

Uzupełniająco

  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Cukier
  • 150 g Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj formę 25 × 40 cm. Wyłóż ją kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na puch, dodając cukier, a następnie żółtka. 

  4. 4

    Przez sito przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodaj do masy.

  5. 5

    Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej brytfanki i włóż do piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 50 minut.

  6. 6

    W międzyczasie obierz jabłka za skórki, a następnie zetrzyj owoce na tarce.

  7. 7

    Do garnka dodaj masło i umieść na palniku. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj starte owoce oraz cukier. Całość duś przez kwadrans, ustawiając palnik na najmniejszy płomień. 

  8. 8

    Po upływie 15 minut wyłącz palnik, a do garnka dodaj 2 opakowania galaretek truskawkowych. Całość starannie wymieszaj i odłóż, by mieszanka się ostudziła.

  9. 9

    Upieczone ciasto podziel wzdłuż na 2 jednakowe blaty. 

  10. 10

    Na pierwszy blat biszkoptu połóż wystudzoną masę owocową, a następnie włóż ciasto do lodówki, pozostawiając w niej ciasto, aż masa stężeje.

  11. 11

    W międzyczasie przygotuj krem. Z 1 litra mleka odlej szklankę napoju, a następnie dodaj do niego mąkę ziemniaczaną i pszenną. Całość dokładnie wymieszaj.

  12. 12

    Pozostałą porcję mleka wlej do garnka i zagotuj, dodając cukier waniliowy i zwykły cukier. Zaraz potem dodaj sporządzoną wcześniej mieszanką mleczno-mączną i zagotuj, tworząc domowy budyń. 

  13. 13

    Masło ucieraj mikserem, aż stanie się białe. Po chwili zacznij dodawać do niego porcjami wystudzoną masę budyniową. 

  14. 14

    Wyciągnij ciasto z lodówki. Na warstwę z jabłkami i galaretką połóż ¾ sporządzonej masy budyniowej i pokryj całość drugim biszkoptem. Następnie na wierzch wyłóż pozostałą porcję kremu i starannie wyrównaj jego powierzchnię. 

  15. 15

    Na koniec, rozpuść masło na patelni i dodaj cukier. Następnie dodaj również wiórki kokosowe i podsmażaj składniki, aż do otrzymania apetycznie złotego koloru. Podczas smażenia pamiętaj o częstym mieszaniu komponentów. 

     

    Wierzch ciasta “niebo w gębie” udekoruj złocistymi wiórkami kokosowymi.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też