Fit sernik na zimno — proteinowy przysmak, którego nie musisz odmawiać sobie na diecie
Dbając o smukłe ciało i atrakcyjny wygląd, wcale nie trzeba odmawiać sobie słodkich przyjemności. Bardzo ważne jest jednak to, żeby desery wykonywać samodzielnie, dobierając lżejsze składniki, najlepiej te o obniżonej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru. Wszystkie te wytyczne znajdziesz w poniższej recepturze na proteinowy fit sernik na zimno. Gwarantujemy, że wyrób rozpieści nawet najbardziej wymagające kubki smakowe i zagwarantuje chwile błogiego relaksu.
Składniki
Fit sernik na zimno — masa
- 1 opakowanie Serek mascarpone
- 3 Miarki Odżywka białkowa
- 2 łyżki Żelatyna
- 0.3 Szklanka Gorąca woda
- 660 g Skyr
Wierzch sernika na zimno
- Truskawki
- 2 opakowania Galaretka truskawkowa bez cukru
Spód sernika
- 100 g Masło
- 300 g Ciastka owsiane
Przygotowanie
- 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Do ciepłej wody (750 ml) wsyp galaretkę truskawkową bez cukru. Następnie odłóż mieszankę i pozostaw do wystygnięcia. Gdy galaretka ostygnie, umieść ją w lodówce i poczekać, aż zacznie tężeć.
- 3
Rozpuść masło w rondelku, a następnie odłóż je, żeby się wystudziło.
- 4
Rozdrobnij owsiane ciasteczka, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy i uformuj z niej spód ciasta. Następnie włóż formę do lodówki.
- 5
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odłóż do przestudzenia.
- 6
Do oddzielnego naczynia dodaj serek mascarpone, odżywkę białkową oraz skyr. Następnie dodaj również żelatynę i starannie wymieszaj wszystkie podane składniki. Jeżeli chcesz, żeby fit sernik na zimno był delikatnie słodszy, dodaj do ciasta odrobinę ulubionego słodzidła, np. erytrytolu bądź ksylitolu (wystarczą 3 łyżki).
- 7
Przygotowaną masę serową umieść w tortownicy, na kruchym spodzie z ciastek owsianych i włóż deser do lodówki, żeby nieco stężał. Fit sernik na zimno powinien chłodzić się przez ok. 60 minut.
- 8
Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z lodówki, a na wierzchu ułóż kawałki pokrojonych truskawek. Owoce pokryj przygotowaną, tężejącą galaretką truskawkową, a następnie umieść deser w lodówce i pozostaw w chłodzie na kilka godzin.
Zobacz także:
Jeżeli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że dietetyczne ciasta smakują jak przysłowiowy papier i unikałeś wykonywania lekkich deserów, dziś obalimy owe poglądy. Przepis na proteinowy fit sernik na zimno odczaruje niechlubną opinię lekkich wypieków. Zapewniamy, że deser zasmakuje każdemu domownikowi i zaproszonym gościom.
Ciasto nadaje się na wiele okazji. Warto serwować je swoim bliskim i znajomym, w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie. Zapewniamy, że deser został skomponowany w taki sposób, że nikt nie zorientuje się, że sernik na zimno jest “odchudzonym” ciastem. Poza smakiem wyrób ma jeszcze jedną mocną zaletę — można zajadać się nim bez wyrzutów sumienia.
Zobacz także: Ciasto dla cukrzyka na bazie jogurtu — nie pozwól, aby cukrzyca ograniczała kulinarne przyjemności
Przepis na waniliowy fit sernik na zimno nie jest trudny. Zobacz, jak go przygotować
Proteinowy fit sernik na zimno z galaretką i owocami to deser idealny na letnie upały. Ciasto wyciągnięte prosto z lodówki już po pierwszym kęsie przynosi orzeźwienie i poprawia nastrój. Jak je przygotować? Przepis nie należy do skomplikowanych receptur.
Najpierw przygotuj kruchy spód z pokruszonych ciasteczek owsianych i rozpuszczonego, lekko przestudzonego masła. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki. Następnie przygotuj galaretkę truskawkową i także włóż ją do lodówki. W czasie szykowania masy serowej będzie ona tężała w niskiej temperaturze. Po połączeniu wszystkich składników na ciasto przełóż masę do formy z ciasteczkami i schładzaj przez godzinę. Po tym czasie wystarczy już tylko ozdobić ciasto pokrojonymi truskawkami i zalać wierzch tężejącą galaretką. Po kilkugodzinnym chłodzeniu fit sernik na zimno jest gotowy do degustacji.