Fit sernik na zimno — proteinowy przysmak, którego nie musisz odmawiać sobie na diecie

Fit sernik na zimno
Źródło: Shutterstock/Dar1930

Składniki

Fit sernik na zimno — masa

  • 1 opakowanie Serek mascarpone
  • 3 Miarki Odżywka białkowa
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 0.3 Szklanka Gorąca woda
  • 660 g Skyr

Wierzch sernika na zimno

  • Truskawki
  • 2 opakowania Galaretka truskawkowa bez cukru

Spód sernika

  • 100 g Masło
  • 300 g Ciastka owsiane

Przygotowanie

  1. 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Do ciepłej wody (750 ml) wsyp galaretkę truskawkową bez cukru. Następnie odłóż mieszankę i pozostaw do wystygnięcia. Gdy galaretka ostygnie, umieść ją w lodówce i poczekać, aż zacznie tężeć.

  3. 3

    Rozpuść masło w rondelku, a następnie odłóż je, żeby się wystudziło.

  4. 4

    Rozdrobnij owsiane ciasteczka, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do tortownicy i uformuj z niej spód ciasta. Następnie włóż formę do lodówki.

  5. 5

    Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odłóż do przestudzenia.

  6. 6

    Do oddzielnego naczynia dodaj serek mascarpone, odżywkę białkową oraz skyr. Następnie dodaj również żelatynę i starannie wymieszaj wszystkie podane składniki. Jeżeli chcesz, żeby fit sernik na zimno był delikatnie słodszy, dodaj do ciasta odrobinę ulubionego słodzidła, np. erytrytolu bądź ksylitolu (wystarczą 3 łyżki). 

  7. 7

    Przygotowaną masę serową umieść w tortownicy, na kruchym spodzie z ciastek owsianych i włóż deser do lodówki, żeby nieco stężał. Fit sernik na zimno powinien chłodzić się przez ok. 60 minut.

  8. 8

    Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z lodówki, a na wierzchu ułóż kawałki pokrojonych truskawek. Owoce pokryj przygotowaną, tężejącą galaretką truskawkową, a następnie umieść deser w lodówce i pozostaw w chłodzie na kilka godzin. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też