Bezkonkurencyjne ciasto Fale Dunaju — niepowtarzalny deser inspirowany naturą

Ciasto Fale Dunaju
Źródło: Shutterstock/Wirestock Creators

Składniki

Ciasto Fale Dunaju — masa budyniowa

  • 400 ml Mleko
  • 250 g Masło
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki Cukier

Ciasto ucierane

  • 1 łyżka Kakao
  • 3 sztuki Jajko
  • 350 g Wiśnie z kompotu
  • 175 ml Olej rzepakowy
  • 350 g Mąka pszenna
  • 175 ml Mleko
  • 3 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 170 g Cukier

Polewa czekoladowa

  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 200 g Gorzka czekolada
  • 2 łyżki Nutella

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Wiśnie odsącz na sitku.

  4. 4

    Jajka utrzyj z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj olej rzepakowy, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko. Gdy komponenty się połączą, podziel masę na 2 równe części.

  5. 5

    Pierwszą porcję ciasta wymieszaj z kakao i łyżką mleka.

  6. 6

    Blaszkę wypełnij jasną masą, następnie dodaj kakaowe ciasto i wyrównaj powierzchnię wypieku. 

  7. 7

    Na wierzchu ciasta rozłóż równomiernie wiśnie.

  8. 8

    Ciasto ucierane włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 25 minut.

  9. 9

    Aby przygotować masę budyniową, do rondelka wlej 350 ml mleka. Naczynie połóż na palniku o średniej mocy i doprowadź płyn do wrzenia. Pozostałą porcją mleka wlej do szklanki, dodaj cukier oraz proszek budyniowy i starannie wymieszaj komponenty. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do garnka mieszankę budyniową i mieszaj składniki do chwili zgęstnienia. Budyń pozostaw do wystudzenia

  10. 10

    Masło utrzyj za pomocą miksera na jasną masę. Następnie porcjami dodawaj budyń, cały czas miksując.

  11. 11

    Masę budyniową rozprowadź równomiernie na wierzchu ciasta i wstaw wypiek do lodówki.

  12. 12

    W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj Nutellę oraz olej rzepakowy i starannie mieszaj komponenty do chwili połączenia. 

     

    Ciasto Fale Dunaju udekoruj polewą czekoladową. Zachęcamy, aby wykonać falisty wzorek na powierzchni deseru. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też