Bezkonkurencyjne ciasto Fale Dunaju — niepowtarzalny deser inspirowany naturą
Ciasto Fale Dunaju, znane również pod nazwą “Danube Waves Cake” to prawdziwy klejnot niemieckich kawiarni. Poszczególne warstwy charakteryzowanego wypieku odzwierciedlają falującą rzekę, tworząc prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. W naszej sprawdzonej recepturze na ciasto Fale Dunaju zdradziliśmy wszystkie tajniki nienagannej prezencji i zniewalającego smaku tego deseru. Prezentowany rarytas jest idealnym wyborem na uroczyste okazje, takie jak urodziny czy święta, ale równie dobrze pasuje do niedzielnego popołudnia, spędzonego w rodzinnym gronie.
Składniki
Ciasto Fale Dunaju — masa budyniowa
- 400 ml Mleko
- 250 g Masło
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
- 2 łyżki Cukier
Ciasto ucierane
- 1 łyżka Kakao
- 3 sztuki Jajko
- 350 g Wiśnie z kompotu
- 175 ml Olej rzepakowy
- 350 g Mąka pszenna
- 175 ml Mleko
- 3 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 170 g Cukier
Polewa czekoladowa
- 1 łyżka Olej rzepakowy
- 200 g Gorzka czekolada
- 2 łyżki Nutella
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Wiśnie odsącz na sitku.
- 4
Jajka utrzyj z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj olej rzepakowy, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko. Gdy komponenty się połączą, podziel masę na 2 równe części.
- 5
Pierwszą porcję ciasta wymieszaj z kakao i łyżką mleka.
- 6
Blaszkę wypełnij jasną masą, następnie dodaj kakaowe ciasto i wyrównaj powierzchnię wypieku.
- 7
Na wierzchu ciasta rozłóż równomiernie wiśnie.
- 8
Ciasto ucierane włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 25 minut.
- 9
Aby przygotować masę budyniową, do rondelka wlej 350 ml mleka. Naczynie połóż na palniku o średniej mocy i doprowadź płyn do wrzenia. Pozostałą porcją mleka wlej do szklanki, dodaj cukier oraz proszek budyniowy i starannie wymieszaj komponenty. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do garnka mieszankę budyniową i mieszaj składniki do chwili zgęstnienia. Budyń pozostaw do wystudzenia
- 10
Masło utrzyj za pomocą miksera na jasną masę. Następnie porcjami dodawaj budyń, cały czas miksując.
- 11
Masę budyniową rozprowadź równomiernie na wierzchu ciasta i wstaw wypiek do lodówki.
- 12
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj Nutellę oraz olej rzepakowy i starannie mieszaj komponenty do chwili połączenia.
Ciasto Fale Dunaju udekoruj polewą czekoladową. Zachęcamy, aby wykonać falisty wzorek na powierzchni deseru.
Zobacz także:
Przygotowanie ciasta Fale Dunaju to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na podszlifowanie swoich cukierniczych umiejętności. Połączenie wiśni i czekolady to prawdziwy afrodyzjak, który oczaruje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasto Fale Dunaju to także fantastyczna okazja do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych kombinacji smakowych.
Zobacz także: Rozkoszne w smaku ciasto Marysieńka — elegancki wypiek na każdą okazję
Jak przygotować ciasto Fale Dunaju? Praktyczne wskazówki, które musisz znać
Aby wykonać ciasto Fale Dunaju, w pierwszej kolejności należy oczywiście zgromadzić wszystkie niezbędne składniki. Następnie można przystąpić do przygotowania masy ucieranej. Wypiek składa się z dwóch części, których odmienne kolory świetnie ze sobą harmonizują. Na wierzch ciasta ucieranego trafiają także wiśnie — kluczowy składnik prezentowanego deseru. To właśnie dodatek owoców odpowiada za jego charakterystyczny, pofałdowany wygląd. Następna warstwa to aksamitny krem budyniowy. Zapamiętaj jego proporcje, ponieważ tę uniwersalną masę możesz wykorzystać jako składnik wielu różnorodnych deserów. Aby przygotowane przez ciebie ciasto Fale Dunaju w niczym nie odbiegało od wypieków najzdolniejszych cukierników, obficie polej jego wierzch kremem czekoladowym.