Błyskawiczne w wykonaniu ciasto leniwej synowej. Zachwyci wszystkich, nie tylko teściowe

Ciasto leniwej synowej
Źródło: Shutterstock/Michael Dechev

Składniki

Składniki na ciasto leniwej synowej

  • 150 g Chałwa waniliowa
  • 400 g herbatniki
  • 330 ml Śmietana 30%
  • 500 g Mascarpone
  • 400 g masa kajmakowa

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przepisie na ciasto leniwej synowej jest przygotowanie blachy na ciasto. Najlepiej wykorzystać formę o prostokątnym kształcie – ułatwi to wyłożenia dna blachy prostokątnymi herbatnikami.  Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.

  2. 2

    Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i łączymy z ¾ objętości kajmaku. Wszystkie trzy składniki miksujemy z użyciem miksera do momentu, w którym połączą się i ubiją na gęsty, aksamitny krem.

  3. 3

    Dno blachy wykładany jedną warstwą herbatników. Na nie z kolei kładziemy połowę kremu z miski i równomiernie rozsmarowujemy, pokrywając równomiernie ciasteczka.

  4. 4

    Czas na kolejną warstwę herbatników i drugą warstwę kremu.

  5. 5

    Na krem kładziemy jeszcze jedną, ostatnią tym razem warstwę ciasteczek. Mogą być w wersji klasycznej, ale jak najbardziej można skorzystać także w tych ciemniejszych herbatników o smaku kakaowym.

  6. 6

    Najbardziej wierzchnią warstwę herbatników pokrywamy pozostałym w puszce kajmakiem, rozsmarowując go równomiernie.

  7. 7

    Ostatni etap w przepisie na ciasto leniwej synowej to posypanie kajmaku pokruszoną w dłoniach chałwą.

  8. 8

    Blachę z ciastem leniwej synowej wkładamy na całą noc do lodówki. Dzięki spędzeniu w chłodzie ponad ośmiu godzin, herbatniki zwilgotnieją i zmiękną, a warstwy przejdą smakiem. 

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też