Zdrowe ciasto z cukinii na każdą okazję. Ten przepis zaskoczy całą rodzinę

Ciasto z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z cukinii

  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 550 g Cukinia
  • 3 łyżeczki Kakao
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 460 g Mąka pszenna
  • 200 g Olej rzepakowy
  • 4 sztuki Jajko
  • 150 g Cukier
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona

Przygotowanie

  1. 1

    Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Cukinie starannie umyj, osusz, następnie odetnij końce i zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Następnie umieść je w misce i wymieszaj z solą. 

  3. 3

    Po kilku minutach cukinię przełóż na sitko i odciśnij ją z nadmiaru wody.

  4. 4

    Do miski wbij jajka, po czym wsyp cukier i ubij składniki mikserem na jasny puch. Następnie zmniejsz obroty robota kuchennego i powoli wlewaj olej rzepakowy.

  5. 5

    Do masy jajecznej dodaj odciśniętą cukinię i wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej.

  6. 6

    W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki, tj. mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao oraz proszek do pieczenia.

  7. 7

    Suche składniki wsypuj stopniowo do naczynia z masą jajeczną, cały czas mieszając komponenty łyżką stołową. Tak przygotowane ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. 8

    Ciasto z cukinii włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 60 minut. Gdy upłynie wskazanych czas uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.

     

    Przed podaniem oprósz ciasto z cukinii cukrem pudrem lub kakao.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też