Zdrowe ciasto z cukinii na każdą okazję. Ten przepis zaskoczy całą rodzinę
Wilgotne ciasto z cukinii to przysmak, który posmakuje nie tylko osobom dbającym o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Dodatek warzywny odpowiada za miękką, wilgotną konsystencję, która zachwyca osoby kosztujące wypieku. Ciasto z cukinii to receptura bogata w witaminy oraz minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis i wprowadź do swojej kuchni powiew świeżości.
Składniki
Ciasto z cukinii
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 550 g Cukinia
- 3 łyżeczki Kakao
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 460 g Mąka pszenna
- 200 g Olej rzepakowy
- 4 sztuki Jajko
- 150 g Cukier
- 2 łyżeczki Soda oczyszczona
Przygotowanie
- 1
Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Cukinie starannie umyj, osusz, następnie odetnij końce i zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Następnie umieść je w misce i wymieszaj z solą.
- 3
Po kilku minutach cukinię przełóż na sitko i odciśnij ją z nadmiaru wody.
- 4
Do miski wbij jajka, po czym wsyp cukier i ubij składniki mikserem na jasny puch. Następnie zmniejsz obroty robota kuchennego i powoli wlewaj olej rzepakowy.
- 5
Do masy jajecznej dodaj odciśniętą cukinię i wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej.
- 6
W drugiej misce połącz ze sobą suche składniki, tj. mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao oraz proszek do pieczenia.
- 7
Suche składniki wsypuj stopniowo do naczynia z masą jajeczną, cały czas mieszając komponenty łyżką stołową. Tak przygotowane ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- 8
Ciasto z cukinii włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 60 minut. Gdy upłynie wskazanych czas uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.
Przed podaniem oprósz ciasto z cukinii cukrem pudrem lub kakao.
Zobacz także:
Jeżeli większość domowników niespecjalnie przepada za spożywaniem warzyw w tradycyjnej postaci, warto urozmaicić jadłospis, dyskretnie “przemycając” w nim atrakcyjne przepisy na wypieki warzywne, które kryją w sobie te zdrowe składniki. Zapewniamy, że w większości przypadków bliscy nie zorientują się, że w cieście znajdują się jarzyny. Zdrowe nie znaczy nudne czy niesmaczne, o czym przekonać cię może nasz przepis na wyborne ciasto z cukinii. Każda osoba, która go kosztuje, zakochuje się w smaku wypieku od pierwszego kęsa, a następnie dodaje recepturę do listy swoich ulubionych słodkości.
Wykorzystanie warzyw do szykowania wypieków już w nikim nie wzbudza zdziwienia. Brownie z fasoli, czy ciasto marchewkowe zyskały miano kultowych deserów, które od lat zachwycają miłośników słodkości. Ciasto z cukinii to łakoć, który z pewnością stanie się następnym hitem. To świetna okazja, by zaskoczyć swoich bliskich i przyjaciół kulinarnymi umiejętnościami, serwując ten unikatowy specjał.
Zobacz także: Zdrowe ciasto z płatków owsianych to deser idealny dla całej rodziny
Jak urozmaicić podstawowy przepis na ciasto z cukinii?
Ciasto z cukinii wykonane krok po kroku zgodnie z poniższą recepturą to sprawdzony sposób na pyszny deser. Przygotowując charakteryzowany łakoć, można dokonać kilku niewielkich modyfikacji, które uświetnią ten smakołyk i pozwolą dopasować go do osobistych preferencji smakowych. Ciasto z cukinii proponujemy wzbogacić w dodatek korzennych przypraw, takich jak cynamon mielony, kardamon, czy gałka muszkatołowa. W tej odsłonie warzywny specjał będzie smakował szczególnie zimną. Ciasto z cukinii można przygotować także z dodatkiem posiekanych orzechów i rodzynek. To świetny sposób, aby urozmaicić jego aromat. Jeżeli zależy Ci, aby zdrowy wyrób stał się jeszcze mniej kaloryczny, wystarczy zamienić obecny w przepisie cukier na erytrytol. Zmniejszy to także ładunek glikemiczny wypieku, nie wpływając negatywnie na jego smak.