Chlebek bananowy
Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty i wychodzi za każdym razem. To doskonała propozycja na sycące śniadanie, podwieczorek lub słodkie małe co nieco, np. do filiżanki gorącej kawy.
Składniki
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 3 sztuki Banan
- 1 Jajko
- 0.5 Szklanka Cukier
- 70 g Masło
- 1 szczypta Sól
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
Przygotowanie
- 1
Obierz banany i rozgnieć je za pomocą widelca, tworząc pulpę bananową. Owoce powinny być dojrzałe, dlatego do przygotowania chlebka bananowego możesz wykorzystać lekko przyczerniałe banany.
- 2
1/3 kostki masła roztop w mikrofalówce. Roztopiony (lekko ostudzony) tłuszcz dodaj do rozgniecionych bananów.
- 3
W osobnym naczyniu połącz cukier z jajkiem i zacznij miksować. Kiedy składniki połączą się w puszystą pianę, wlej ją do miseczki z bananami. Całość starannie wymieszaj.
REKLAMA - 4
W innej misce połącz ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Następnie przełóż je do naczynia z pulpą bananową i dokładnie wymieszaj ciasto.
- 5
Przygotuj formę do pieczenia. Średnią keksówkę posmaruj tłuszczem i dodaj do niej bułkę tartą. Rozprowadź ją po całej objętości formy, delikatnie nią potrząsając. Nadmiar wysyp do kosza.
- 6
Ciasto na chlebek bananowy przełóż do przygotowanej formy. Chlebek piecz przez 60 minut (góra-dół) w temperaturze 170 st. C.
Zobacz także: