Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 3 sztuki Banan
  • 1 Jajko
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 70 g Masło
  • 1 szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz banany i rozgnieć je za pomocą widelca, tworząc pulpę bananową. Owoce powinny być dojrzałe, dlatego do przygotowania chlebka bananowego możesz wykorzystać lekko przyczerniałe banany. 

  2. 2

    1/3 kostki masła roztop w mikrofalówce. Roztopiony (lekko ostudzony) tłuszcz dodaj do rozgniecionych bananów.

  3. 3

    W osobnym naczyniu połącz cukier z jajkiem i zacznij miksować. Kiedy składniki połączą się w puszystą pianę, wlej ją do miseczki z bananami. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    W innej misce połącz ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Następnie przełóż je do naczynia z pulpą bananową i dokładnie wymieszaj ciasto.

  5. 5

    Przygotuj formę do pieczenia. Średnią keksówkę posmaruj tłuszczem i dodaj do niej bułkę tartą. Rozprowadź ją po całej objętości formy, delikatnie nią potrząsając. Nadmiar wysyp do kosza.

  6. 6

    Ciasto na chlebek bananowy przełóż do przygotowanej formy. Chlebek piecz przez 60 minut (góra-dół) w temperaturze 170 st. C.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też