Chrupiące nachos — meksykańska przekąska, którą pokocha cała rodzina

Domowe nachos
Źródło: GettyImages

Składniki

Nachos

  • 1 szklanki Gorąca woda
  • 5 łyżek Olej rzepakowy
  • 1 szklanki Mąka kukurydziana
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • Tymianek
  • Słodka papryka czerwona
  • Ostra papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużej miski przesiej mąkę kukurydzianą oraz pszenną. Następnie dodaj przyprawy, olej oraz wodę i starannie wszystko wymieszaj. 

  2. 2

    Ciasto na nachos wyrabiaj przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie przykryj je ściereczką lub owiń folią spożywczą i odłóż na minimum 30 minut.

  3. 3

    Następnie uzyskane ciasto bardzo cienko rozwałkuj i pokrój je w paski o grubości ok. 4 cm, a później na trójkąty. 

  4. 4

    Tak przygotowane nachos umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. 

  5. 5

    Nachos piecz przez 10 minut. Po wskazanym czasie chipsy powinny stać się apatycznie rumiane. Uważaj, aby chrupki nie przypaliły się, gdyż staną się wówczas zbyt twarde, a co gorsze nieprzyjemnie gorzkie. Chipsy nachos serwuj z ulubionymi dipami i sosami. Doskonale sprawdzi się pasta z awokado, czyli meksykańskie guacamole. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też