Syrop z lawendy na odchudzanie i ból brzucha
Syrop z lawendy ma szerokie zastosowanie, można go wykorzystać w celach kulinarnych jako dodatek do ciast, deserów i napojów lub zdrowotnych jako wsparcie leczenia bezsenności i bólu głowy. Poznaj przepis na domowy syrop z lawendy.
Składniki
Syrop z lawendy przepis
- 100 g Lawenda kwiaty
- 1 litr Woda
- 0.5 Szklanka Cukier
- 2 sztuki Cytryna
- 3 łyżki Miód
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i gotuj, do czasu aż cukier się rozpuści.
- 2
Dodaj kwiaty lawendy (bez łodyg), gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- 3
Zimny płyn przecedź przez sito, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
- 4
Syrop z lawendy przelej do czystych i suchych słoików lub butelki.
- 5
Pasteryzuj syrop z lawendy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 10 minut. Odstaw syrop do ostygnięcia.
Zobacz także:
Lawenda co to jest
Lawenda to roślina z rodziny jasnotowatych charakteryzująca się aromatycznymi kwiatami w odcieniach fioletu. Lawenda uprawiana jest w wielu krajach zarówno w ogrodzie, jak i na parapecie. Lawenda dorasta nawet do 1,5 metra wysokości. Jest chętnie wykorzystywana do produkcji kosmetyków i świec. Ma zwolenników wśród medycyny naturalnej i szefów kuchni. Lawenda ma mocny zapach, dlatego też używana jest także jako składnik perfum, a nasze babcie i prababcie używały wiązanek lawendy do odstraszania moli z szafy. Lawenda kwitnie od czerwca do końca lipca. Najlepiej zbierać lawendę pod koniec lata. Kwiaty lawendy można ususzyć, a następnie wykorzystać do przygotowania domowego soku, syropu, świec, mydeł, olejków.
Właściwości syropu z lawendy
Lawenda ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce i w kulinariach. Roślina jest ceniona także ze względu na walory estetyczne i zapachowe. W kwiatach lawendy znajdziemy wiele związków organicznych oraz soli mineralnych, ale najcenniejsze są olejki eteryczne. Lawendę cechuje wysoka zawartość garbników, kumaryny, triterpenów i fitofenoli. Regularne picie syropu z lawendy poprawia działanie układu pokarmowego, ma pozytywny wpływ na odchudzanie, pomaga zwalczyć zaparcia, bóle menstruacyjne, bóle brzucha i głowy. Ponadto lawenda poprawia humor i zmniejsza stany lękowe.
Zastosowanie syropu z lawendy
Syrop z lawendy przygotowany z naturalnych składników to doskonały dodatek do ciepłych i zimnych napojów. Wymieszaj syrop z gazowaną wodą mineralną, dodaj listki mięty, a otrzymasz alternatywę dla lemoniady. Syrop sprawdzi się także jako dodatek do jesienno-zimowej herbaty. Syrop z lawendy można wykorzystać jako olejek do kąpieli, dodatek do aromatyzowania ciast i ciasteczek. Oczywiście można pić także w formie nierozcieńczonej. Syrop z lawendy mogą pić zarówno dorośli, jak i dzieci, o ile nie mają alergii na tę roślinę.