Sok z granatu, przepis, właściwości zdrowotne i przeciwskazania
Sok z owoców granatu jest bardzo zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Do zrobienia soku nie potrzebujesz skomplikowanego urządzenia – wystarczy blender, czas przygotowania zajmie dosłownie kilka minut. Zobacz, jak zrobić sok z granatu.
Składniki
- 10 sztuk Granat
- 5 łyżek Cukier
Przygotowanie
- 1
Owoce granatu umyj w zimnej wodzie. Obierz skórkę. Nasiona oddziel i włóż do blendera.
- 2
Trybem pulsacyjnym rozgnieć nasiona tak, aby puściły sok (nie blenduj zbyt mocno).
- 3
Na rondel lub miskę rozłóż gazę, wyłóż owoce, wyciśnij.
- 4
Do soku dodaj cukier, postaw na gazie i zagotuj.
- 5
Gorący sok przelej do czystych i suchych butelek.
- 6
Pasteryzuj sok przez 5-7 minut.
Zobacz także:
Jak obrać owoc granatu?
Obieranie granatu nie jest skomplikowane, o ile zna się metodę obierania. W pierwszej kolejności trzeba naciąć owoc przy ogonku, tworząc małe kółko, a następnie zdjąć skórę. Kolejnym krokiem jest nacięcie owocu wzdłuż białej skóry - od boku do boku (tak jak obiera się pomarańcze) i podzielenie granatu na mniejsze części wzdłuż nacięć. Ostatnim krokiem jest oddzielenie pestek od skórki i pozbycie się widocznych białych błonek.
Jak pasteryzować sok z granatu?
Pasteryzację można zrobić na dwa sposoby: na sucho i mokro. Metoda na mokro polega na zagotowaniu butelek z sokiem w rondlu lub garnku. Do garnka włóż cienką ściereczkę i ułóż butelki obok siebie. Zalej letnią wodą tak, aby woda zakryła ¾ butelki i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut. Metoda na sucho polega na wygrzaniu butelek z sokiem w piekarniku. Piekarnik nagrzej do 110 stopni. Na blaszce ułóż butelki, sok wygrzewaj przez 15 minut. Po pasteryzacji sok trzeba dokładnie schłodzić. Sok z granatów należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak zrobić świeży sok z granatów?
Sok z granatów można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy jak w przepisie, czyli w formie przetworów – taki sok sprawdzi się szczególnie w jesienne i zimowe wieczory. Można przygotować także sok, który spożyjemy od razu po sporządzeniu. Ze względu na to, że granaty zawierają dużą ilość kwasów, picie go w postaci nierozcieńczonej może podrażnić błonę żołądka, dlatego też należy pamiętać o tym, aby rozcieńczyć sok wodą lub przygotować sok z dodatkiem innych owoców.
Sok z granatu - właściwości?
Granat jest bogaty w witaminy A, B, C i E. Zawiera potas, jod, magnez, fosfor oraz przeciwutleniacze. Jak to wpływa na zdrowie człowieka? Sok z granatu wspiera produkcję składowych krwi, dlatego też pomaga w walce z anemią. Przeciwutleniacze zawarte w owocu pomagają kontrolować ciśnienie krwi, chronią przed rozwojem nowotworów. Pijąc sok z granatu możesz uniknąć miażdżycy. Sok przyda się także w czasie przeziębienia i grypy.
Czy wszyscy mogą pic sok z granatu?
Tak jak wspomnieliśmy, sok z granatu zawiera dużą ilość kwasów, dlatego też nie mogą go pić osoby, które mają problemy lub schorzenia związane z błoną śluzową żołądka np. cierpią na wrzody żołądka.