Tortilla meksykańska, lepsza niż z restauracji. Przepis jest bajecznie prosty

Tortilla meksykańska
Źródło: GettyImages

Składniki

Tortilla meksykańska

  • 500 g Mięso mielone wieprzowe
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 puszka Cebula czerwona
  • 3 sztuki Placki tortilli
  • 0.25 Szklanka Sos z sambalem
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 0.75 Szklanka Sos meksykański
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • Słodka papryka czerwona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.

  2. 2

    Czerwoną fasolę oraz kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż składniki do chwili zarumienienia, po czym dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę, sos meksykański oraz z sambalem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą, słodką papryką w proszku oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  4. 4

    Tortillę podsmaż na patelni grillowej, następnie napełnij ją przygotowanym farszem i zwiń w ścisły rulon. Aby zapewnić sobie większy komfort podczas jedzenia, polecamy owinąć placek folią aluminiową lub papierem śniadaniowym.

     

    Tortilla meksykańska może być serwowana samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionej sałatki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też