Tortilla meksykańska, lepsza niż z restauracji. Przepis jest bajecznie prosty
Tortilla meksykańska to danie niezwykle aromatyczne, barwne i pełne smaku. Specjał ten sprawdzi się doskonale na obiad lub kolację, zarówno w gronie domowników, jak i zaproszonych gości. Jak wiele potraw pochodzących z tego regionu, tak i tortilla meksykańska składa się z mięsa mielonego, czerwonej fasoli i kukurydzy. Te komponenty to sprawdzony sposób na udany posiłek przyrządzony w kilka chwil.
Składniki
Tortilla meksykańska
- 500 g Mięso mielone wieprzowe
- 2 sztuki Cebula
- 1 puszka Cebula czerwona
- 3 sztuki Placki tortilli
- 0.25 Szklanka Sos z sambalem
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
- 0.75 Szklanka Sos meksykański
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- Słodka papryka czerwona
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.
- 2
Czerwoną fasolę oraz kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
- 3
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż składniki do chwili zarumienienia, po czym dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę, sos meksykański oraz z sambalem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą, słodką papryką w proszku oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 4
Tortillę podsmaż na patelni grillowej, następnie napełnij ją przygotowanym farszem i zwiń w ścisły rulon. Aby zapewnić sobie większy komfort podczas jedzenia, polecamy owinąć placek folią aluminiową lub papierem śniadaniowym.
Tortilla meksykańska może być serwowana samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionej sałatki.
Zobacz także:
Tortilla meksykańska to absolutny klasyk, za którym przepadają wszyscy entuzjaści pikantnych smaków. Mimo że danie to pochodzi z drugiego końca świata, w niezbędne składniki można zaopatrzyć się w każdym dyskoncie. Ponadto tortilla meksykańska to smakołyk, który z łatwością przygotują nawet początkujący miłośnicy gotowania. Udaj się w kulinarną podróż i wypróbuj tę znakomitą recepturę we własnym domu.
Zobacz także: Wrap z kurczakiem — propozycja przekąski na ciepło
Na jaką okazję przygotować tortillę meksykańską?
Meksykańska tortilla jest przepisem, który rozkręci każdą imprezę. Warto przyrządzić ją na domówkę, imieniny, urodziny, maraton filmowy czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi. Przekąska ta wspaniale prezentuje się na stole i gwarantujemy, że zniknie z niego, zanim zdążysz się obejrzeć. Tortilla meksykańska jest wygodna w jedzeniu, a podana w towarzystwie ulubionych sosów stworzy wspaniałe danie, na miarę mistrza.
Tortilla meksykańska — jak ją przygotować? Praktyczne wskazówki
Głównym składnikiem tej receptury jest mięso mielone. Tortilla meksykańska smakuje najlepiej, jeżeli do jej przygotowania wykorzystane zostanie mięso wieprzowe lub wołowe. Osoby dbające o zdrowy tryb życia i szczupłą sylwetkę mogą sięgnąć po zmielonego fileta z piersi kurczaka — zawiera on zdecydowanie mniej tłuszczu. Ponadto istotnym składnikiem przekąski są placki. Tortilla meksykańska w oryginalnej wersji zawijana jest w placki kukurydziane, jednak można również wykorzystać te pszenne, których dostępność jest zdecydowanie większa.
Zachęcamy do zwiększenia ilości warzyw znajdujących się w farszu. Polecamy wzbogacić nadzienie w dodatek pokrojonej w kostkę papryki, która doskonale wpisuje się w kanony kuchni meksykańskiej.
Osoby, które nie martwią się dodatkowymi kaloriami, powinny wypróbować ten przepis zapieczony pod warstwą ciągnącego sera. Wystarczy umieścić tortille meksykańskie w naczyniu żaroodpornym, a następnie polać je sosem pomidorowym i posypać obfitą porcją sera żółtego. Tak przygotowane placki zapiekaj przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Zapewniamy, że tak podana tortilla meksykańska zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy.