Wrap z kurczakiem - propozycja przekąski na ciepło
Wrap z kurczakiem to niezawodny sposób na ciepłą przekąskę na kolację, imprezę lub lunch. Domowy wrap z kurczakiem, warzywami i chrupiącą sałatą posmakuje zarówno domownikom, jak i gościom. Zobacz, jak przygotować tortillę z kurczakiem panierowanym, warzywami, rukolą, serem i sosem czosnkowym.
Składniki
Wrap z kurczakiem przepis
- 4 sztuki Tortilla placek
- 2 sztuki Pierś z kurczaka
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Bułka tarta
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 2 Szczypty Słodka papryka czerwona
- 2 szklanek Olej
- 1 sztuka Sałata lodowa
- 100 g Rukola
- 0.5 Sztuka Żółta papryka
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 1 sztuka Ogórki gruntowe
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 100 g Tarty ser żółty
- 2 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Majonez
- 3 łyżki Jogurt naturalny
- 1 łyżka Posiekany koperek
Przygotowanie
- 1
Sałatę, rukolę umyj i delikatnie wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Papryki, ogórka i cebulę umyj i obierz, a następnie pokrój - papryki w grube paski, ogórka w plastry, a cebulę w piórka. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- 2
Majonez i jogurt naturalny przełóż do miseczki, dodaj wyciśnięty czosnek oraz posiekany koperek i wymieszaj.
- 3
Piersi z kurczaka obierz z ewentualnych błonek, pokrój w paski o szerokości około 2 cm. Posyp solą oraz pieprzem. Na talerz wsyp bułkę tartą, dodaj paprykę mieloną i wymieszaj. W głębokim talerzy rozbij jajko. Olej wlej do rondelka i podgrzej. Paski mięsa obtocz w jajku i bułce, a następnie usmaż w głębokim oleju na złoto. Wyjmij na ręcznik papierowy.
- 4
Na deskę połóż tortillę, posmaruj sosem czosnkowym, połóż poszarpanego liścia sałaty, 3-4 paski kurczaka, kilka plastrów ogórka, trochę rukoli, cebuli, papryki czerwonej oraz żółtej. Posyp żółtym serem i zawiń placek.
- 5
Przygotowane wrapy z kurczakiem włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 5-6 minut tak, aby ser się rozpuścił. Podawaj na ciepło.
Zobacz także:
- Sałatka z rukolą i fetą — zdrowa przekąska, której smak Cię zaskoczy
- Lasagne ze szpinakiem – zaskakująco smaczne i proste danie na obiad i imprezę
- Cukinia zapiekana, jakiej do tej pory nie próbowałeś. Przepis Cię zaskoczy
Jak zrobić domowe tortille?
Przepis na domowe tortille pszenne jest bardzo prosty, a przygotowane placki można użyć do wszystkich dań hinduskich i azjatyckich. Domowa tortilla przyda się wszystkim, którzy lubią jeść wrapy. Aby zrobić 10 sztuk tortilli potrzebujesz 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 łyżek roztopionego masła, 200 ml wrzątku oraz płaskiej łyżeczki soli. Do miski włóż mąkę, sól i wlej roztopione ciepłe masło oraz gorącą wodę (najlepiej tuż po ugotowaniu). Składniki wymieszaj łyżką, a gdy masa przestygnie wyrabiaj rękoma. Ciasto wygniataj do czasu, aż stanie się zwarte i elastyczne. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, uformuj wałek i podziel na 10 plastrów. Każdy plaster rozwałkuj na kształt koła. Przygotowane placki przykrywaj ściereczką (najlepiej wilgotną tak, aby ciasto nie uschło). Rozgrzej patelnię, smaż na suchej patelni przygotowane tortille. Wystarczy po 20 sekund na każdą stronę. Placki można zjeść po przygotowaniu lub przechować w torebce strunowej. Pamiętaj, aby wystudzić placki przed włożeniem ich do torebki. Placki należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni.