Obłędnie czekoladowe ciasto Vanessa — deser, który rozpływa się w ustach
Ciasto Vanessa to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika czekolady. Wypiek składa się z delikatnego biszkoptu kakaowego, obłędnej masy budyniowej, warstwy chrupiących herbatników oraz aksamitnego kremu śmietankowego. To prawdziwy rarytas, który sprawdzi się znakomicie na wiele okazji. Mimo fantastycznej prezencji i doskonałego smaku, ciasto Vanessa to łakoć bardzo prosty w przygotowaniu. Nie zwlekaj dłużej i wykonaj ten rarytas we własnym domu.
Składniki
Ciasto Vanessa
- 1 litr Mleko
- 500 ml Śmietana kremówka 30 %
- 0.5 Kostka Masło
- 0.33 Szklanka Cukier
- 1 tabliczka Mleczna czekolada
- 0.25 Szklanka Kakao
- 2 opakowania budyń czekoladowy
- 2 opakowania Śmietan-fix
- Posypka czekoladowa
- 1.5 łyżka Mąka ziemniaczana
- 2 sztuki Jajko
- 1 opakowanie herbatniki
- 3 łyżki Mąka pszenna
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Białka oddziel od żółtek i umieść w osobnych naczyniach.
- 4
Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier oraz żółtka. Gdy składniki utworzą gęstą, lśniącą masę, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Komponenty starannie wymieszaj za pomocą szpatułki kuchennej.
- 5
Masę kakaową przelej do przygotowanej blaszki i wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 20 minut, a następnie uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw ciasto do przestudzenia.
- 6
Mleczną czekoladę drobno posiekaj.
- 7
Do miski wlej mleko, a następnie wsyp proszki budyniowe i dodaj posiekaną czekoladę. Składniki starannie wymieszaj i przelej do garnka.
- 8
Rondelek połóż na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili zagotowania. Gdy powstanie gęsta, jednolita masa, ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.
- 9
Do miski miksera włóż masło i ucieraj je do chwili powstania jasnego puchu. Następnie dodawaj porcjami przestudzoną masę budyniową, cały czas miksując.
- 10
Krem czekoladowy rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie, a na wierzchu ciasta ułóż równomiernie herbatniki.
- 11
Śmietanę ubij na puszysty krem z dodatkiem cukru pudru oraz śmietan-fix’u. Gotową masę rozsmaruj na wierzchu herbatników.
Ciasto Vanessa udekoruj posypką czekoladową. Wypiek możesz serwować bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Zobacz także:
Ciasto Vanessa to receptura starannie skomponowana z myślą o największych entuzjastach czekoladowych deserów. Aby smakołyk ten bez trudu wykonały nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę, z największą starannością, krok po kroku przedstawiliśmy opis jego przygotowania. Ciasto Vanessa zachwyci zarówno najmłodszych milusińskich, jak i starszych domowników. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.
Zobacz także: Ciasto Oreo — idealny sernik z wykorzystaniem kultowych ciasteczek
Jak przygotować ciasto Vanessa? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Ciasto Vanessa składa się z kilku fantastycznie skomponowanych warstw. Przygotowania należy rozpocząć od upieczenia biszkoptu. Podobnie jak pozostałe elementy deseru, jest on czekoladowy. Jeżeli chcesz, aby ciasto Vanessa miało delikatniejszy smak, pomiń dodatek kakao. Pamiętaj, że przed rozpoczęciem łączenia warstw, wypiek należy schłodzić. Następny etap przygotowań polega na wykonaniu masy czekoladowej. Składa się ona z budyniu, połączonego z mleczną czekoladą i utartym masłem. Do kremu warto także dodać kawałki suszonych śliwek lub zmielone orzechy. Kolejną warstwę stanowią maślane herbatniki, które są doskonałym przerywnikiem pomiędzy masą czekoladową i śmietanową. Nie zapomnij także o odpowiedniej dekoracji. Ciasto Vanessa warto posypać cukrową posypką, pokruszonymi orzeszkami, czy kakao.