Obłędnie czekoladowe ciasto Vanessa — deser, który rozpływa się w ustach

Ciasto Vanessa
Źródło: Shutterstock/New Africa

Składniki

Ciasto Vanessa

  • 1 litr Mleko
  • 500 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 0.5 Kostka Masło
  • 0.33 Szklanka Cukier
  • 1 tabliczka Mleczna czekolada
  • 0.25 Szklanka Kakao
  • 2 opakowania budyń czekoladowy
  • 2 opakowania Śmietan-fix
  • Posypka czekoladowa
  • 1.5 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 opakowanie herbatniki
  • 3 łyżki Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek i umieść w osobnych naczyniach.

  4. 4

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier oraz żółtka. Gdy składniki utworzą gęstą, lśniącą masę, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Komponenty starannie wymieszaj za pomocą szpatułki kuchennej.

  5. 5

    Masę kakaową przelej do przygotowanej blaszki i wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 20 minut, a następnie uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw ciasto do przestudzenia.

  6. 6

    Mleczną czekoladę drobno posiekaj.

  7. 7

    Do miski wlej mleko, a następnie wsyp proszki budyniowe i dodaj posiekaną czekoladę. Składniki starannie wymieszaj i przelej do garnka. 

  8. 8

    Rondelek połóż na palniku o minimalnej mocy i podgrzewaj do chwili zagotowania. Gdy powstanie gęsta, jednolita masa, ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

  9. 9

    Do miski miksera włóż masło i ucieraj je do chwili powstania jasnego puchu. Następnie dodawaj porcjami przestudzoną masę budyniową, cały czas miksując. 

  10. 10

    Krem czekoladowy rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie, a na wierzchu ciasta ułóż równomiernie herbatniki. 

  11. 11

    Śmietanę ubij na puszysty krem z dodatkiem cukru pudru oraz śmietan-fix’u. Gotową masę rozsmaruj na wierzchu herbatników.

     

    Ciasto Vanessa udekoruj posypką czekoladową. Wypiek możesz serwować bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też