Ciasto Oreo — idealny sernik z wykorzystaniem kultowych ciasteczek
Ciasto Oreo to łakoć przygotowany na bazie słynnych ciastek kakaowych. To zniewalające połączenie smaków jest prawdziwym rajem dla miłośników deserów. Kruchy czekoladowy spód perfekcyjnie komponuje się z kremową masą twarogową, dzięki czemu ciasto Oreo jest jednocześnie lekkie, puszyste i niezwykle apetyczne. A to jeszcze nie wszystko! Dodaj do kremu kawałki ciasteczek, aby nadać potrawie niesamowitej tekstury i intensywnego smaku.
Składniki
Ciasto Oreo — kruchy spód
- 40 g Masło
- 165 g ciastka czekoladowe Oreo
Masa serowa
- 3 łyżeczki Cukier wanilinowy
- 750 g Twaróg w wiaderku
- 10 sztuk ciastka czekoladowe Oreo
- 400 ml Śmietanka 30%
- 120 g Cukier puder
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 5 łyżeczek Żelatyna
Dodatkowo
- 6 sztuk ciastka czekoladowe Oreo
Przygotowanie
- 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Aby przygotować kruchy spód, zmiel ciasteczka Oreo w blenderze.
- 3
Masło umieść w rondelku i połóż je na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej go do zmielonych ciasteczek i starannie wymieszaj składniki. Masę ciasteczkową wyłóż na dno foremki i wyrównaj za pomocą łyżki stołowej. Następnie wstaw foremkę na ok. 30 minut do lodówki.
- 4
Aby przygotować masę serową, żelatynę wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia na ok. 10 minut.
- 5
Twaróg, cukier puder, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy umieść w misce i wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej.
- 6
Roztwór żelatyny wlej do rondelka i podgrzewaj do chwili rozpuszczenia. Następnie dodaj do niej niewielką ilość przygotowanej masy serowej i po połączeniu komponentów wlej roztwór do pozostałego twarogu. Składniki energicznie wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej.
- 7
Śmietanę ubij za pomocą miksera na sztywno i dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj delikatnie, posługując się szpatułką.
- 8
Ciasteczka Oreo posiekaj na mniejsze fragmenty, dodaj do masy serowej i ponownie wymieszaj.
- 9
Masę serową wylej na spód ciasteczkowy i wyrównaj za pomocą łyżki stołowej.
- 10
6 ciasteczek Oreo przetnij za pomocą nożyka wzdłuż na 2 części i wyciągnij krem. Zaraz potem markizy ułóż na masie serowej, starając się zachować równe odstępy.
Ciasto Oreo schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin.
Zobacz także:
Ciasto Oreo to receptura, która uświetni wiele rozmaitych okazji. Prezentowany sernik świetnie sprawdza się w roli tortu podczas wspólnej celebracji urodzin oraz rocznic. Ciasto Oreo warto także przygotować w leniwe popołudnie. Gotowanie w gronie rodziny i przyjaciół to rewelacyjna okazja do stworzenia wyjątkowych wspomnień, a w dodatku smakowitego deseru.
Nikogo nie powinien zdziwić fakt, że ciasto Oreo uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Niezależnie od okazji, charakteryzowany wypiek z pewnością zachwyci twoich najbliższych i zaproszonych gości.
Zobacz także: Ciasto Kinder Bueno — przepis na czekoladowo-orzechowy zawrót głowy
Jak przygotować ciasto Oreo? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przygotować ciasto Oreo, ważne jest odpowiednie rozdrobnienie ciasteczek. Markizy, które mają utworzyć kruchy spód, należy zmielić w blenderze lub umieścić w woreczku strunowym i rozgnieść za pomocą wałka. Dzięki temu herbatniki równomiernie połączą się z masłem i utworzą perfekcyjny, kakaowy spód. Pamiętaj o tym, że masło należy rozpuścić przed połączeniem go z ciastkami.
Ciasto Oreo polecamy przyrządzić w foremce o wymiarach ok. 24 cm. Zwróć uwagę, że wybierając blaszkę o większej średnicy, sernik wyjdzie niższy. Aby łakoć zyskał odpowiednią konsystencję, kluczowe jest schłodzenie go w lodówce. Rekomendujemy, by proces trwał przez co najmniej 6 godzin, jednak najlepiej chłodzić frykas przez całą noc. Czynność sprawia, że ciasto Oreo staje się gęste i kremowe.