Pełne dodatków ciasto amerykańskie. Przepis na łakoć w iście królewskim stylu

Ciasto amerykańskie
Źródło: Shutterstock/Acter

Składniki

Ciasto amerykańskie

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Kakao
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Cukier
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 garść Orzechy włoskie
  • 0.75 Szklanka Olej
  • 4 sztuki Jabłko
  • 1 garść Rodzynki
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj tłuszczem.

  2. 2

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    Do dużego naczynia wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj składniki za pomocą miksera. Następnie do miski dodaj również olej i kontynuuj mieszanie.

  4. 4

    Do masy wsyp suche składniki, tj. kakao, mąkę pszenną oraz mielony cynamon i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Obierz jabłka ze skórki i pokrój je na niewielkie kawałki. Następnie posiekaj również orzechy włoskie oraz bakalie. 

  6. 6

    Dalej do ciasta dodaj pokrojone orzechy, rodzynki oraz jabłka. Po dokładnym wymieszaniu składników przełóż masę do okrągłej formy i włóż do piekarnika. Ciasto amerykańskie piecz przez 45 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem oprósz wierzch ciasta porcją cukru pudru.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też