Obłędnie smaczne i zdrowe ciasto z fasoli — pozwól sobie na czekoladową przyjemność

Czekoladowe ciasto z fasoli
Źródło: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Składniki

Ciasto z fasoli

  • 1 sztuka Banan
  • 6 łyżek Kakao
  • 80 g Cukier
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 2 puszki Czerwona fasola
  • 4 sztuki Jajko
  • 90 g Olej

Wegańska polewa kakaowa

  • 2 łyżki Cukier waniliowy
  • 8 łyżek Woda
  • 4 łyżki Olej kokosowy
  • 3 łyżki Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Przygotuj formę na ciasto, wykładając ją papierem do pieczenia.

  3. 3

    2 puszki czerwonej fasoli wysyp na durszlak, w celu odsączenia zalewy. Następnie opłucz strączki pod bieżącą wodą. Strączki przełóż do większej miski.

  4. 4

    Obierz banana ze skórki, a następnie podziel go na niewielkie kawałki i dodaj do czerwonej fasoli.

  5. 5

    Do miski dodaj olej i wymieszaj składniki za pomocą miksera, aż do całkowitego rozdrobnienia czerwonej fasoli. 

  6. 6

    Następnie do masy dodaj sodę oczyszczoną oraz kakao. Składniki starannie wymieszaj — tym razem wystarczy posłużyć się stołową łyżką.

  7. 7

    Do oddzielnej miski dodaj cukier oraz jajka. Komponenty ucieraj mikserem, aż do momentu rozpuszczenia słodzidła. 

  8. 8

    Do masy dodaj przygotowane wcześniej ciasto fasolowe i wymieszaj, posługując się kuchenną szpatułką. Ciasto powinno być kremowe, bez grudek.

  9. 9

    Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto z fasoli piecz przez ok. 45 minut. Po upływie wskazanego czasu delikatnie otwórz piekarnik i pozostaw ciasto w kuchence jeszcze na ok. 10 minut. Następnie wyjmij wypiek z formy i pozostaw do ostudzenia.

  10. 10

    Przygotuj polewę. Do niedużego garnka dodaj  kakao, wodę, olej kokosowy oraz cukier. Całość umieść na małym palniku i podgrzewaj, aż do połączenia składników. Pamiętaj o mieszaniu polewy — nie może się przypalić ani zagotować.

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też