Kultowe ciasto z musem jabłkowym, któremu nikt się nie oprze. Odkryj smak dzieciństwa

Ciasto z musem jabłkowym
Źródło: Shutterstock/Brent Hofacker

Składniki

Ciasto z musem jabłkowym — kruche ciasto

  • 250 g Masło
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki Cukier waniliowy

Jabłkowy mus

  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 2 łyżki Cukier
  • 1.5 kg Jabłko

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować kruche ciasto, zagnieć ze sobą zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę pszenną, jajko, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz biały cukier. Czynność tę możesz wykonać ręcznie lub posłużyć się kuchennym robotem.

  2. 2

    Dalej sporządzone ciasto utocz w kulę i owiń w kawałek folii spożywczej. Włóż je do lodówki i pozostaw na czas dalszych przygotowań. 

  3. 3

    Umyj jabłka, obierz je ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do nich cukier. Mieszankę umieść w rondelku i podsmażaj, aż do momentu utworzenia konsystencji, przypominającej mus. Do miksu dodaj mielony cynamon i odłóż na bok, żeby mus przestygnął.

  4. 4

    Kwadratową brytfankę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  6. 6

    Wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń je z folii i podziel na dwie jednakowe części. Jedną częścią wyklej dno brytfanki.

  7. 7

    Na ciasto wyłóż ostudzony mus owocowy.

  8. 8

    Następnie z pozostałą część kruchego ciasta podziel na mniejsze kawałki i posyp nimi wierzch szarlotki. 

     

    Ciasto z musem jabłkowym włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też