Rozkoszna sałatka z rukoli — śródziemnomorska uczta na twoim talerzu

Sałatka z rukoli
Źródło: Shutterstock/Elenadesign

Składniki

Sałatka z rukoli

  • 1 sztuka Limonka
  • 5 łyżek Oliwa z oliwek
  • 150 g Czarne oliwki
  • 65 g Pestki słonecznika
  • 0.33 Łyżeczka Sól
  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Patelnię bez dodatku tłuszczu połóż na palniku o maksymalnej mocy. Następnie dodaj pestki słonecznika i praż je, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Pestki powinny się delikatnie zarumienić. Następnie ściągnij nasiona z kuchenki, przesyp na talerz i pozostaw do przestudzenia.

  2. 2

    Rukolę opłucz pod zimną, bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia.

  3. 3

    Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na połówki. 

  4. 4

    Czarne oliwki odsącz z zalewy i przekrój na połówki. 

  5. 5

    Limonkę sparz wrzątkiem, a następnie przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok — możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą wyciskarki do cytrusów. 

  6. 6

    Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz czarny pieprz mielony i niewielką ilość soli. Składniki dressingu starannie wymieszaj.

  7. 7

    Do salaterki dodaj rukolę, czarne oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Całość polej przygotowanym sosem, a na koniec wierzch przekąski posyp uprażonymi pestkami słonecznika. 

     

    Sałatka z rukolą to pomysł na samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Smakuje rewelacyjnie podana z grzankami lub ze świeżą bagietką.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też