Pizza z wędzonym łososiem i mozzarellą

Pizza z wędzonym łososiem i mozzarellą
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 500 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 320 ml Woda
  • 1 opakowanie Suszone drożdże

Sos

  • 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Bazylia
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 2 ząbki Czosnek
  • 50 ml Woda
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Cukier

Dodatki

  • 50 g Mozzarella
  • 1 garść Kapary
  • 50 g Wędzony łosoś
  • 1 garść Rukola
  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżeczka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Wsyp mąkę do większej miski i dobrze wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto bezpośrednio w misce, aż składniki się połączą.

  2. 2

    Następnie ciasto na pizzę przełóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Takie ciasto przechowuj w wysmarowanej olejem misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę (najlepiej dwie).

  3. 3

    Po zakwaszeniu ciasto podziel na 2 bochenki, które zakwaszaj jeszcze przez 30 minut, a następnie uformuj pizzę — wałkiem lub dłonią.

  4. 4

    Przed pieczeniem blachę posyp bułką tartą lub grubą mąką.

  5. 5

    Przygotuj sos: w miseczce połącz koncentrat pomidorowy, wodę oraz oliwę z oliwek. Następnie dodaj cukier, oregano, bazylię i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Sos starannie wymieszaj i pozostaw na kilka minut.

  6. 6

    Na cieście rozsmaruj przygotowany sos. Pizzę posyp startą mozzarellą i rozłóż kapary.

  7. 7

    Pizzę piecz ok. 10 minut w temperaturze 220 st. C. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika udekoruj ją plastrami wędzonego łososia. Na wierzch pizzy połóż świeżą rukolę. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

     

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też