Pizza z wędzonym łososiem i mozzarellą
Pyszne chrupiące ciasto, twarożek, kapary i przepyszny wędzony łosoś — poznaj przepis na pizzę idealną!
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 320 ml Woda
- 1 opakowanie Suszone drożdże
Sos
- 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Bazylia
- 1 łyżeczka Oregano
- 2 ząbki Czosnek
- 50 ml Woda
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Cukier
Dodatki
- 50 g Mozzarella
- 1 garść Kapary
- 50 g Wędzony łosoś
- 1 garść Rukola
- 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
- 0.5 Łyżeczka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Wsyp mąkę do większej miski i dobrze wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto bezpośrednio w misce, aż składniki się połączą.
- 2
Następnie ciasto na pizzę przełóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Takie ciasto przechowuj w wysmarowanej olejem misce, przykryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę (najlepiej dwie).
- 3
Po zakwaszeniu ciasto podziel na 2 bochenki, które zakwaszaj jeszcze przez 30 minut, a następnie uformuj pizzę — wałkiem lub dłonią.
REKLAMA - 4
Przed pieczeniem blachę posyp bułką tartą lub grubą mąką.
- 5
Przygotuj sos: w miseczce połącz koncentrat pomidorowy, wodę oraz oliwę z oliwek. Następnie dodaj cukier, oregano, bazylię i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Sos starannie wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
- 6
Na cieście rozsmaruj przygotowany sos. Pizzę posyp startą mozzarellą i rozłóż kapary.
- 7
Pizzę piecz ok. 10 minut w temperaturze 220 st. C. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika udekoruj ją plastrami wędzonego łososia. Na wierzch pizzy połóż świeżą rukolę. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Zobacz także: