Sałatka warstwowa z tuńczykiem, która Cię zachwyci

Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 2 puszki Tuńczyk w oleju
  • 5 sztuk Ogórki kiszone
  • 6 sztuk Jajko
  • 6 łyżek Majonez
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • 120 g Ser żółty

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka włóż do garnka z zimną wodą tak, aby cała ich powierzchnia była zanurzona. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj jajka przez 9 minut, odliczając od momentu zagotowania. Po tym czasie jajka zalej od razu zimną wodą i odstaw do wystudzenia. Następnie obierz je ze skorupek i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natomiast żółtka wraz z serem żółtym zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  2. 2

    Tuńczyka oraz kukurydzę odsącz z zalewy.

  3. 3

    Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.

  4. 4

    Do przezroczystego, szklanego naczynia dodaj starte białka i równomiernie je rozprowadź. Następną warstwę stanowi majonez, który również należy rozsmarować, wyrównując jego powierzchnię. Kolejno układaj odsączona kukurydzę, tuńczyka oraz ogórka kiszonego. Wierzch sałatki posyp wymieszanymi żółtkami z serem żółtym. Staranne rozprowadzanie produktów w naczyniu wpłynie na estetyczny wygląd posiłku, dlatego warto poświęcić temu nieco uwagi.

  5. 5

    Aby udekorować sałatkę warstwową z tuńczykiem, posiekaj drobno pęczek koperku bądź zielonej cebulki i posyp wierzch gotowej przekąski. Sałatka z tuńczykiem smakuje najlepiej, gdy jest nakładana jednocześnie ze wszystkich warstw.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też