Sałatka warstwowa z tuńczykiem, która Cię zachwyci
Sałatka warstwowa z tuńczykiem to przepis, który wyróżnia się spektakularnym wyglądem. Pięknie prezentujące się piętra tej przekąski zachwycają oko, a to wszystko za sprawą zestawienia kontrastowych kolorów. Sałatka warstwowa z tuńczykiem oprócz fantastycznej prezencji charakteryzuje się także niebanalnym smakiem. Rewelacyjnie dobrane składniki sprawiają, że jest to receptura, której po prostu nie można się oprzeć.
Składniki
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
- 2 puszki Tuńczyk w oleju
- 5 sztuk Ogórki kiszone
- 6 sztuk Jajko
- 6 łyżek Majonez
- 1 pęczek Szczypiorek
- 120 g Ser żółty
Przygotowanie
- 1
Jajka włóż do garnka z zimną wodą tak, aby cała ich powierzchnia była zanurzona. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj jajka przez 9 minut, odliczając od momentu zagotowania. Po tym czasie jajka zalej od razu zimną wodą i odstaw do wystudzenia. Następnie obierz je ze skorupek i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natomiast żółtka wraz z serem żółtym zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- 2
Tuńczyka oraz kukurydzę odsącz z zalewy.
- 3
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
- 4
Do przezroczystego, szklanego naczynia dodaj starte białka i równomiernie je rozprowadź. Następną warstwę stanowi majonez, który również należy rozsmarować, wyrównując jego powierzchnię. Kolejno układaj odsączona kukurydzę, tuńczyka oraz ogórka kiszonego. Wierzch sałatki posyp wymieszanymi żółtkami z serem żółtym. Staranne rozprowadzanie produktów w naczyniu wpłynie na estetyczny wygląd posiłku, dlatego warto poświęcić temu nieco uwagi.
- 5
Aby udekorować sałatkę warstwową z tuńczykiem, posiekaj drobno pęczek koperku bądź zielonej cebulki i posyp wierzch gotowej przekąski. Sałatka z tuńczykiem smakuje najlepiej, gdy jest nakładana jednocześnie ze wszystkich warstw.
Zobacz także:
Sałatka warstwowa z tuńczykiem to jedno z najpopularniejszych dań, przygotowywanych na różne przyjęcia. Nic w tym dziwnego, ponieważ stanowi ona połączenie doskonałego smaku i nietuzinkowej prezencji. Po przepis na sałatkę z tuńczykiem sięgają także osoby znudzone monotonią porannych śniadań czy powtarzających się kolacji. Jest to doskonała propozycja na syty i naprawdę pożywny posiłek. Aby zachęcał każdego do skosztowania, należy jednak przyłożyć się do nakładania składników, według odpowiedniej kolejności, każdorazowo wyrównując każdą warstwę.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem?
Chcąc wzbogacić klasyczny przepis na sałatkę z tuńczykiem, warto pamiętać o tym, aby utrzymać jej warstwową strukturę. Do tej receptury doskonale sprawdzi się dodatek świeżych warzyw. Można użyć papryki żółtej, zielonej i czerwonej, które dzięki kontrastowym barwom będą się idealnie komponować. Rekomendujemy także zastąpienie ogórka kiszonego świeżym warzywem. Wpłynie to na zmniejszenie zawartości soli w przepisie, co jest korzystne dla pracy układu sercowo-naczyniowego.
Do sałatki warstwowej z tuńczykiem będzie pasował ponadto dodatek czerwonej cebuli, która posiada nieco delikatniejszy i słodszy smak w porównaniu do odmiany żółtej, jednak nada ona sałatce odmiennego charakteru.
Zobacz także: Fantastyczna sałatka z łososiem — lekka przekąska w 15 minut
Z czym podawać sałatkę warstwową z tuńczykiem?
Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się fantastycznie zarówno na śniadanie jak i kolację. W wymienionych przypadkach najlepiej podawać ją po prostu ze świeżym pieczywem. Osoby, które chcą wykorzystać ten smakowity przepis jako danie obiadowe, mogą serwować go z porcją białego ryżu — taki dodatek sprawi, że danie będzie bardziej sycące i pożywne. Warstwowa sałatka z tuńczykiem to także doskonała propozycja przekąski do przygotowania na różnego rodzaju przyjęcia. W takich okolicznościach polecamy zestawić ją ze słonymi, chrupiącymi krakersami, które doskonale podkreślą smak posiłku.