Obłędne w smaku kiszone pomidory — zdradzamy, jak stworzyć ten wyjątkowy rarytas we własnym domu

Kiszone pomidory
Źródło: Shutterstock/Pelagija

Składniki

Kiszone pomidory

  • 1 łyżka Nasiona białej gorczycy
  • 2 kg Pomidor
  • 1.5 litr Woda
  • Koper
  • 1 główka Czosnek
  • Chrzan
  • 3 łyżki Sól do przetworów

Przygotowanie

  1. 1

    Słój o pojemności 3 l oraz pasującą do niego zakrętkę starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Pomidory dokładnie umyj.

  3. 3

    Główkę czosnku pokrój w plastry.

  4. 4

    Chrzan obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Wodę wlej do garnka i zagotuj. Następnie dodaj sól i starannie wymieszaj składniki. Zalewę pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    Do słoja włóż umyte pomidory. Dodaj czosnek, chrzan, koper, gorczycę, a następnie wlej przygotowaną zalewę. Naczynie przykryj gazą i odstaw na ok. 5 dni, najlepiej w ciepłe miejsce. 

  7. 7

    Gdy upłynie wyznaczony czas, pomidory, chrzan, koper, czosnek oraz gorczycę przełóż do półlitrowych słoików.

  8. 8

    Odczekaj kilka minut, aż woda z kiszonych pomidorów stanie się klarowniejsza, a następnie wlej ją go rondelka i dodaj niewielką ilość przegotowanej wody. Zalewę doprowadź do wrzenia, a zaraz potem wlej ją go zorganizowanych słoików. 

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też