Najszybszy i najłatwiejszy placek ze śliwkami — sprawdzony przepis na szybki deser

Placek ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Placek ze śliwkami

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 0.33 Szklanka Cukier
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1000 g Śliwki
  • 200 g Masło
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiaj składniki do chwili powstania jednolitego, elastycznego ciasta. 

  2. 2

    Uformuj kulę z ciasta, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

  3. 3

    Śliwki starannie umyj i osusz. Wypestkuj owoce, a następnie każdą połówkę podziel na 6 mniejszych kawałków.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Blaszkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  6. 6

    Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i podziel je na 2 równe części.

  7. 7

    Pierwszą porcję ciasta rozwałkuj na blacie podsypanym mąką pszenną. Jego rozmiar powinien być jak najbardziej zbliżony do wielkości blaszki. Ciasto przełóż na dno foremki, a następnie rozłóż równomiernie śliwki.

  8. 8

    Drugą porcję ciasta rwij kawałek po kawałku, po czym spłaszczaj cząstki w dłoni i układaj je na wierzchu ciasta, tak, aby pokryło całą jego powierzchnię. 

  9. 9

    Placek ze śliwkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 50 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

     

    Przed podaniem oprósz placek ze śliwkami cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też