Wyjątkowe ciasto ze śliwkami i budyniem. Zakochasz się w tym smaku!

Ciasto ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto

  • 500 g Śliwki węgierki
  • 300 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 120 g Cukier
  • 200 g Maslo
  • 1 łyżka Cukier puder

Składniki na budyń

  • 4 łyżki Cukier
  • 500 ml Mleko 3,2%

Przygotowanie

  1. 1

    Pieczenie wyjątkowego ciasta ze śliwkami zaczynamy od przygotowania owoców. Śliwki – najlepiej węgierki – myjemy, przekrajamy na pół, usuwamy pestki i dodatkowo ponownie kroimy owoce na ćwiartki.

  2. 2

    Wybieramy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia i łączymy je razem w jednej misce. Następnie do suchych składników dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło. Całość ucieramy – podobnie jak przy wykonywaniu kruszonki.

  3. 3

    Do tak przygotowanej masy dodajemy jajko i zagniatamy z całości ciasto, bardzo dokładnie łącząc wszystkie składniki. Tworzymy z ciasta kulę i umieszczamy ją w lodówce na mniej więcej 30-40 minut.

  4. 4

    Kolejny krok to przygotowanie budyniu śmietankowego. W tym przypadku, najlepiej trzymać się szczegółowego przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj potrzeba do jego wykonania jest pół litra mleka, nieco cukru i cukru waniliowego. Żeby budyń, który wykorzystamy do wykonania wyjątkowego ciasta ze śliwkami, wyszedł odpowiednio gęsty, koniecznie należy go dokładnie zagotować.

  5. 5

    Odpowiednio wcześnie włączamy piekarnik, żeby w czasie, w którym trzeba będzie wstawić ciasto, piecyk zdążył się nagrzać do 180 stopni Celsjusza.

  6. 6

    Po upłynięciu 40 minut, wyjmujemy kulę ciasta z lodówki i dzielimy je na dwie nierówne części – jedną widocznie mniejszą od drugiej. Część mniejsza trafia z powrotem do lodówki, większą z kolei kroimy na plastry, którymi wykładamy dno formy do pieczenia (najlepiej wybrać tę w wersji o wymiarach 20 na 30 cm), wcześniej zabezpieczonej papierem do pieczenia.

  7. 7

    Z pomocą widelca robimy w całym cieście dziurki. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez kwadrans.

  8. 8

    Nasze wyjątkowe ciasto ze śliwkami jest już prawie gotowe. Po upłynięciu 15 minut wylewamy na spód budyń i układamy śliwki w taki sposób, żeby nacięciem były do góry. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z lodówki i trzemy ją na małych, lub jeśli ta sztuka się nie uda, dużych oczkach tarki. 

  9. 9

    Tak przygotowaną formę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto będzie gotowe, posypujemy je cukrem pudrem i serwujemy. Są osoby, które lubią ciasto ze śliwkami, ale nie lubią pieczonych śliwek. To ciasto pozwala na wyjęcie owoców i delektowaniem się subtelniejszym smakiem. Z szarlotki tak łatwo jabłek nie wyjmiemy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też