Hreczanyki, czyli kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Przygotuj ten bieszczadzki specjał w swoim domu

Hreczanyki
Źródło: Shutterstock/Magrig

Składniki

Hreczanyki

  • Pieprz czarny mielony
  • 1 garść Grzyby suszone
  • 200 g Kasza gryczana
  • 4 sztuki Cebula
  • 1 sztuka Jajko
  • Olej rzepakowy
  • 500 g Mięso mielone wieprzowe
  • Ziele angielskie
  • 500 g Kapusta kiszona
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj warzywo. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodaj cebulę i smaż ją do chwili zarumienienia.

  3. 3

    Kapustę kiszoną opłucz pod wodą i umieść w garnku. Dodaj do naczynia połowę przygotowanej cebuli, rozdrobnione grzyby, czarny pieprz mielony, ziele angielskie i wlej 1 szklankę wody. Następnie połóż garnek na palniku o średniej mocy i doprowadź składniki do wrzenia. Gotuj kapustę do miękkości.

  4. 4

    W misce umieść mięso wieprzowe, cebulę, jajko, kaszę, sól oraz czarny pieprz mielony. Podane składniki starannie wymieszaj, a następnie uformuj w dłoniach niewielkie kotlety.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kotlety. Smaż hreczanyki z dwóch stron do chwili apetycznego zarumienienia.

     

    Hreczanyki serwuj wraz z ugotowaną kapustą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też