Hreczanyki, czyli kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Przygotuj ten bieszczadzki specjał w swoim domu
Hreczanyki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni bieszczadzkiej. Ta obco brzmiąca nazwa wywodzi się od słowa „hreczka”, które oznacza grykę. Podobnie jak inne specjały wywodzące się z Podkarpacia, tak i hreczanyki charakteryzują się prostotą i rewelacyjnym smakiem. Kotleciki podane na kiszonej kapuście to spektakularne połączenie, które sprosta oczekiwaniom wszystkich, nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki
Hreczanyki
- Pieprz czarny mielony
- 1 garść Grzyby suszone
- 200 g Kasza gryczana
- 4 sztuki Cebula
- 1 sztuka Jajko
- Olej rzepakowy
- 500 g Mięso mielone wieprzowe
- Ziele angielskie
- 500 g Kapusta kiszona
- Sól
Przygotowanie
- 1
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- 2
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj warzywo. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodaj cebulę i smaż ją do chwili zarumienienia.
- 3
Kapustę kiszoną opłucz pod wodą i umieść w garnku. Dodaj do naczynia połowę przygotowanej cebuli, rozdrobnione grzyby, czarny pieprz mielony, ziele angielskie i wlej 1 szklankę wody. Następnie połóż garnek na palniku o średniej mocy i doprowadź składniki do wrzenia. Gotuj kapustę do miękkości.
- 4
W misce umieść mięso wieprzowe, cebulę, jajko, kaszę, sól oraz czarny pieprz mielony. Podane składniki starannie wymieszaj, a następnie uformuj w dłoniach niewielkie kotlety.
- 5
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kotlety. Smaż hreczanyki z dwóch stron do chwili apetycznego zarumienienia.
Hreczanyki serwuj wraz z ugotowaną kapustą.
Zobacz także:
Hreczanyki to potrawa, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Przysmak ten jest niezwykle sycący i pożywny, dlatego po jego spożyciu nie ma mowy na uczucie głodu nawet przez kilka godzin. Dodatek kaszy gryczanej oraz kapusty kiszonej odpowiada także za wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, niezbędnych do zachowania zdrowia i witalności.
Po niewielkich modyfikacjach specjał ten chętnie przyrządzane jest nawet przez osoby dbające o zgrabną sylwetkę. Nie bez znaczenia jest także niski koszt wykorzystanych produktów, co szczególnie cenią osoby dbające o domowy budżet. Z tego względu hreczanyki śmiało nazwać można popularnym ostatnimi czasy określeniem antyinflacyjnego posiłku. Jeśli zastanawiasz się, czym uraczyć swoją familię, przygotowując kolejny obiad, przepis na kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej może okazać się genialnym pomysłem. To sposób na przegonienie monotonii, która co jakiś czas lubi pojawiać się w kuchni.
Zobacz także: Schabowe Magdy Gessler — tak pysznych kotletów jeszcze nie jadłeś! Receptura znanej restauratorki
Jak przygotować hreczanyki? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przyrządzić hreczanyki potrzebnych będzie kilka podstawowych składników, takich jak: mięso wieprzowe, kasza gryczana, jajko, kapusta kiszona, czy cebula. Pierwszy etap przygotowań polega na ugotowaniu kaszy. To właśnie ona odpowiada za charakterystyczny smak charakteryzowanego specjału. Następnie należy podsmażyć cebulę na rumiany kolor — to kolejny kluczowy składnik bieszczadzkiego dania. Osoby, które zmagają się z problemami gastrycznymi po spożyciu tego warzywa, powinny zredukować jego ilość w recepturze.
Po połączeniu kaszy, kapusty i mięsa mielonego można rozpocząć formowanie hreczanyków. Kotleciki należy smażyć na rozgrzanym oleju do chwili zarumienienia. Ich kształt i wielkość warto dopasować do osobistych preferencji. W międzyczasie polecamy ugotować kapustę. Hreczanyki serwowane wraz z porcją kiszonek to sprawdzone i najczęściej spotykane połączenie, które nigdy nie zawodzi.