Schabowe Magdy Gessler — tak pysznych kotletów jeszcze nie jadłeś! Receptura znanej restauratorki
Schabowe Magdy Gessler to gratka dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Długotrwałe marynowanie pozwala na uzyskanie delikatnych i soczystych kotletów, które po panierowaniu smaży się na złocisty kolor. Schabowe wykonane zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler to receptura, która umożliwia wykonanie tego kultowego przysmaku w nowej, znacznie ulepszonej odsłonie.
Składniki
Schabowe Magdy Gessler
- Mąka pszenna
- 1 sztuka Cebula
- Pieprz czarny mielony
- 500 g Schab wieprzowy
- Rozmaryn
- 400 ml Mleko
- Bułka tarta
- Sól
- 2 sztuki Jajko
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Schab wieprzowy starannie umyj, osusz, a następnie pokrój w plastry. Każdy kotlet delikatnie rozbij, korzystając z tłuczka.
- 2
Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w cienkie pióra.
- 3
W misce umieść kotlety schabowe, dodaj cebulę oraz rozmaryn i starannie wymieszaj podane komponenty. Wlej do naczynia mleko, następnie przykryj je folią spożywczą i umieść miskę w lodówce, pozostawiając ją w niej na co najmniej 3 godziny.
- 4
Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij mięso z marynaty i starannie osusz. Następnie dopraw kotlety schabowe solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 5
Przygotuj 3 talerze. Na pierwszy wysyp mąkę pszenną, na drugi bułkę tartą, natomiast do trzeciego wbij jajka i rozbełtaj je za pomocą widelca.
- 6
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- 7
Kotlety panieruj, zanurzając je kolejno w mące pszennej, jajku oraz bułce tartej. Smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do chwili zarumienienia mięsnych kąsków.
Rekomendujemy serwować kotlety schabowe Magdy Gessler w towarzystwie zasmażanej kapusty oraz ziemniaków przygotowanych w ulubionej wersji domowników. Dobrze sprawdzi się kremowe purée, jak i kawałki ziemniaczków w mundurkach.
Zobacz także:
Magda Gessler to persona, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszystkie receptury wychodzące spod jej ręki są godne szczególnej uwagi. Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i chrupiące schabowe, koniecznie zastosuj jej metodę, którą przybliżyliśmy w proponowanym przepisie. Schabowe Magdy Gessler to posiłek smaczny, a ponadto niewymagający dużego nakładu pracy. Zachwyca także fakt, że można samodzielnie wykonać ten smakołyk, nie obciążając domowego budżetu. Jeśli pragniesz ulepszyć klasyczny rarytas mięsny, skorzystanie z naszego poradnika przybliży cię do perfekcji.
Z czym podawać kotlety schabowe Magdy Gessler? Sprawdzone połączenia
Schabowe Magdy Gessler najczęściej serwowane są z klasycznymi dodatkami, takimi jak zasmażana kapusta, czy purée z ziemniaków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pokusić się o bardziej wyszukane propozycje. Poniżej zdradzamy kilka sprawdzonych pomysłów, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym członkom rodziny.
Zobacz także: Tonkatsu, czyli smaczny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na orientalnego schabowego
Schabowe Magdy Gessler smakują rewelacyjnie podane z kremowym sosem grzybowym oraz ziemniakami w mundurkach — gotowanymi bądź pieczonymi. Dary lasu świetnie podkreślają smak mięsa, tworząc wyborne połączenie. Innym wyśmienitym dodatkiem jest mus z dyni doprawiony mielonym cynamonem oraz goździkami. Z uwagi na zawartość korzennych przypraw oraz atrakcyjną barwę, ta alternatywa świetnie sprawdzi się szczególnie w jesienne dni. Schabowe Magdy Gessler można także podać z purée z jarmużu lub z selera. Tę wersję polecamy osobom dbającym o zdrowie i zgrabną sylwetkę. To także sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie domowników.