Schabowe Magdy Gessler — tak pysznych kotletów jeszcze nie jadłeś! Receptura znanej restauratorki

Schabowe Magdy Gessler
Źródło: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Składniki

Schabowe Magdy Gessler

  • Mąka pszenna
  • 1 sztuka Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • 500 g Schab wieprzowy
  • Rozmaryn
  • 400 ml Mleko
  • Bułka tarta
  • Sól
  • 2 sztuki Jajko
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Schab wieprzowy starannie umyj, osusz, a następnie pokrój w plastry. Każdy kotlet delikatnie rozbij, korzystając z tłuczka.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w cienkie pióra.

  3. 3

    W misce umieść kotlety schabowe, dodaj cebulę oraz rozmaryn i starannie wymieszaj podane komponenty. Wlej do naczynia mleko, następnie przykryj je folią spożywczą i umieść miskę w lodówce, pozostawiając ją w niej na co najmniej 3 godziny.

  4. 4

    Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij mięso z marynaty i starannie osusz. Następnie dopraw kotlety schabowe solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  5. 5

    Przygotuj 3 talerze. Na pierwszy wysyp mąkę pszenną, na drugi bułkę tartą, natomiast do trzeciego wbij jajka i rozbełtaj je za pomocą widelca.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. 

  7. 7

    Kotlety panieruj, zanurzając je kolejno w mące pszennej, jajku oraz bułce tartej. Smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do chwili zarumienienia mięsnych kąsków. 

     

    Rekomendujemy serwować kotlety schabowe Magdy Gessler w towarzystwie zasmażanej kapusty oraz ziemniaków przygotowanych w ulubionej wersji domowników. Dobrze sprawdzi się kremowe purée, jak i kawałki ziemniaczków w mundurkach.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też