Makaron z pieczarkami to prosty i szybki sposób na obiad

Makaron z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron z pieczarkami

  • 500 g Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 szklanki Śmietanka 18%
  • 500 g Makaron
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 15 g Masło
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 80 g Parmezan
  • 3 łyżki Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj w dużym garnku 3 l wody z 1 łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej wybrany makaron i gotuj go zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Ugotowaną pastę odcedź na sitku.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj sos. Pieczarki starannie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.

  3. 3

    Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pieczarki i smaż do momentu ich zarumienienia. Dopraw je do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  4. 4

    Gdy woda z pieczarek całkowicie odparuje, na patelnię dodaj masło oraz wlej śmietankę. Całość doprowadź do wrzenia i ściągnij z palnika. Sos dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

  5. 5

    Na patelnię z sosem dodaj ugotowany makaron i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Makaron z pieczarkami podawaj obficie posypany startym parmezanem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też