Proste i szybkie ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami
Źródło: Shutterstock/Stolyevych Yuliya

Składniki

Ciasto ucierane z jabłkami przepis

  • 4 sztuki Jajko
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie Cukier waniliowy
  • 3 sztuki Jabłko
  • 2 łyżki Cynamon
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka umyj, obierz ze skórki, podziel na ósemki i wyjmij gniazda nasienne. Przygotowane jabłka posyp cynamonem, wymieszaj i odstaw na bok. 

  2. 2

    Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i zmiksuj na sztywno. Następnie dodaj cukier waniliowy. Porcjami wsypuj cukier i miksuj, aż masa stanie się błyszcząca. Do białek dodaj po jednym żółtku, starannie wymieszaj.

  3. 3

    Cienką strużką wlewaj olej, mieszaj do czasu, aż składniki się połączą.

  4. 4

    Do mąki dodaj proszek do pieczenia, przesiej przez sito i porcjami za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj w przygotowaną masę.

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  6. 6

    Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłóż jabłka.

  7. 7

    Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też