Clafoutis z owocami — ten deser śni się po nocach. Przygotujesz go w okamgnieniu

Clafoutis z borówkami
Źródło: Shutterstock/Lesya Dolyuk

Składniki

Clafoutis

  • 250 ml Mleko
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 łyżka Masło
  • 50 g Cukier
  • 200 g Borówki
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 125 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól
  • 0.25 Szklanka Śmietana kremówka 30 %
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Borówki opłucz pod bieżącą wodą i osusz.

  3. 3

    Jajka wbij do miski i ubij składniki za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie dodawaj partiami cukier oraz cukier wanilinowy, cały czas mieszając. Do masy jajecznej dodaj następnie mleko, mąkę pszenną, śmietanę kremówkę oraz sól. Kontynuuj ubijanie do chwili, w której ciasto stanie się napowietrzone i aksamitne. 

  4. 4

    Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, a następnie napełnij borówkami. Wlej do foremki ciasto i umieść naczynie w nagrzanym piekarniku.

  5. 5

    Clafoutis piecz przez ok. 30 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z kuchenki.

     

    Clafoutis należy serwować na ciepło. Smakuje świetnie podane z porcją lodów waniliowych oraz bitą śmietaną.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też