Tanie ciasto z owocami – przepis na budżetowy deser do kawy

Tanie ciasto z owocami
Źródło: Shutterstock/Elena Hramova

Składniki

Składniki na tanie ciasto z owocami

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 łyżka Cukier waniliowy
  • 1 szklanki Kefir
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 1 szklanki owoce sezonowe
  • 0.5 Szklanka olej

Przygotowanie

  1. 1

    Jeśli którykolwiek ze składników znajduje się w lodówce, wyjmujemy go odpowiednio wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej.

  2. 2

    Zalecaną w przepisie na tanie ciasto z owocami ilość mąki przesiewamy przez sitko. Do miski z mąką pszenną dodajemy następnie dwie łyżki proszku do pieczenia i mieszamy oba składniki.

  3. 3

    W drugiej misce umieszczamy białka i żółtka z jaj, kefir, olej a także obydwa cukry – zwykły i waniliowy. Wszystkie składniki ucieramy póki nie rozpuści się dokładnie cały cukier.

  4. 4

    Do miski z płynną masą dodajemy stopniowo i nie spiesząc się mąkę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Nie przesadzamy jednak z procesem mieszania, bo zbyt dobrze wymieszane ciasto po upieczeniu nie będzie odpowiednio puszyste.

  5. 5

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na programie grzania góra-dół. 

  6. 6

    Wykładamy formę papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę na ciasto z owocami. Na wierzch wykładamy owoce – mogą to być owoce sezonowe, które są akurat w najbardziej przyjaznej dla portfela cenie, a mogą być owoce mrożone (wcześniej należy je rozmrozić). Na ile się da – wciskamy delikatnie owoce w masę.

  7. 7

    Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 45 minut. Po upłynięciu tego czasu, sprawdzamy suchym drewnianym patyczkiem – wbijając go w ciasto i wyciągając – czy masa nie jest przypadkiem surowa.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też