Tanie ciasto z owocami – przepis na budżetowy deser do kawy
Ciasto z owocami może spełnić wiele pokładanych w nim oczekiwań. Może być przepyszne – słodkie, wilgotne, wspaniale pieszczące kubki smakowe i przyjemnie wypełniające żołądek. Ulubione sezonowe owoce będą przełamywać smak ciasta, ale także dodawać mu wyrazu i ciekawej tekstury. Ciasto z owocami to nie tylko świetny pomysł na domowy deser, ale i doskonała propozycja na to, żeby wykazać się zdolnościami do trzymania się niewielkiego budżetu. Jak? Wyjaśniamy.
Składniki
Składniki na tanie ciasto z owocami
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 łyżka Cukier waniliowy
- 1 szklanki Kefir
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 2 łyżki Cukier puder
- 1 szklanki owoce sezonowe
- 0.5 Szklanka olej
Przygotowanie
- 1
Jeśli którykolwiek ze składników znajduje się w lodówce, wyjmujemy go odpowiednio wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej.
- 2
Zalecaną w przepisie na tanie ciasto z owocami ilość mąki przesiewamy przez sitko. Do miski z mąką pszenną dodajemy następnie dwie łyżki proszku do pieczenia i mieszamy oba składniki.
- 3
W drugiej misce umieszczamy białka i żółtka z jaj, kefir, olej a także obydwa cukry – zwykły i waniliowy. Wszystkie składniki ucieramy póki nie rozpuści się dokładnie cały cukier.
- 4
Do miski z płynną masą dodajemy stopniowo i nie spiesząc się mąkę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Nie przesadzamy jednak z procesem mieszania, bo zbyt dobrze wymieszane ciasto po upieczeniu nie będzie odpowiednio puszyste.
- 5
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na programie grzania góra-dół.
- 6
Wykładamy formę papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę na ciasto z owocami. Na wierzch wykładamy owoce – mogą to być owoce sezonowe, które są akurat w najbardziej przyjaznej dla portfela cenie, a mogą być owoce mrożone (wcześniej należy je rozmrozić). Na ile się da – wciskamy delikatnie owoce w masę.
- 7
Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 45 minut. Po upłynięciu tego czasu, sprawdzamy suchym drewnianym patyczkiem – wbijając go w ciasto i wyciągając – czy masa nie jest przypadkiem surowa.
- 8
Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika do wystudzenia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Przeczytaj także:
- Puszyste i delikatne ciasto czekoladowe z dodatkiem żurawiny
- Czteroskładnikowe ciasto ryżowe, które robi się w godzinę. Sprawdzony sposób na pyszny deser
- Rewelacyjne ciasto jogurtowe – doskonałe na każdą okazję. Uniwersalny przepis na łatwy podwieczorek
Ciasto z owocami może być skomplikowane, wymagać użycia wielu składników, pochłaniające czas i nakłady finansowe. Egzotyczne owoce, oryginalne składniki, dodatki – to wszystko może kosztować niemało. Sztuką jest jednak upiec ciasto, które będzie nie dość, że pyszne, to jeszcze tanie.
Jak oszczędzić i przygotować tanie ciasto z owocami?
Im mniej składników ciężko dostępnych, a więcej tych bardziej popularnych oraz niewyszukanych, tym lepiej dla kieszeni. Kluczowe jest jednak wybranie owoców, które nie są drogie – bo sprowadzanych z zagranicy albo kupowanych na początku sezonu, kiedy są drogie. W przypadku budżetowego ciasta z owocami należy się naginać i wybierać produkty akurat najlepiej dostępne. Można także – z myślą o wypiekach – zamrozić owoce w szczycie sezonu i wykorzystywać je zimą i wiosną – po wcześniejszym rozmrożeniu. Do ciast można także wykorzystywać wcześniej zrobione przetwory – wiśnie, jabłka (poszukajcie przepisu na szarlotkę inflacyjną) czy morele ze słoików.
Kiedy piec tanie ciasto z owocami?
Własnoręczne przygotowane ciasto to sposób na zaoszczędzenie środków, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego albo kiedy deser jest ważnym posiłkiem każdego dnia. W przypadku ciast najważniejszy jest ich smak – cena – o ile nie wpływa na jakość użytych produktów – ma znaczenie drugorzędne. Dlatego zamiast kupować gotowy produkt w cukierni, można upiec ciasto i podać je gościom podczas towarzyskiego spotkania czy jako zwieńczenie rodzinnego obiadu. Ciasto wcale nie musi być specjalnie wyszukane i prezentować się jak dzieło mistrzów cukiernictwa, żeby smakowało wybornie i zachwyciło wszystkich zaproszonych.
Kiedy i z czym serwować tanie ciasto z owocami?
Tanie ciasto z owocami to propozycja dobra na co dzień i od święta. Można je upiec i serwować do kawy i herbaty jako deser. Kto lubi rozpoczynać dzień posiłkiem na słodko ten może je sobie zaserwować jako pierwsze lub drugie śniadanie. Ciasto z owocami dobrze będzie smakowało zabrane w pudełeczku do szkoły czy do pracy i zjedzone po lunchu jako podwieczorek.
Kiedy tanie ciasto z owocami przestanie być idealnie świeże, miękkie i wilgotne, a stanie się twarde i suche - nic nie szkodzi. Twardsze kawałki także będą smaczne – wystarczy posmarować je grubszą warstwą masła i ulubionym, ale pasującym do owoców znajdujących się w wypieku - dżemem – to połączenie także świetnie smakuje.