Ciasto drożdżowe wilgotne i puszyste bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe wilgotne i puszyste bez wyrabania
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto

  • 4 szklanek Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Olej słonecznikowy
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 0.75 Szklanka Mleko
  • 10 dag Świeże drożdże
  • 1 szczypta Sól

Kruszonka

  • 100 g Mąka pszenna
  • 50 g Cukier puder
  • 60 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Kluczowe w przygotowaniu przepisu na ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest ułożenie wszystkich niezbędnych do jego upieczenia składników w odpowiedniej kolejności, warstwami. Potrzebna do tego będzie duża miska, a później do wymieszania masy drewniana łyżka. Skoro ciasto drożdżowe nie będzie wyrabiane, konieczne do jego wykonania będzie odstawienie go na kilka godzin do wyrośnięcia. Nie jest to więc wypiek, który można przygotować na ostatnią chwilę, tuż przed przyjściem gości. Do jego wykonania potrzebny jest czas i przygotowanie.

  2. 2

    Na dnie dużej miski należy ułożyć pokruszone na małe kawałeczki drożdże.

  3. 3

    Na pokruszone drożdże wysypujemy cukier, tak, żeby pokryły w miarę równomiernie spód z drożdżami.

  4. 4

    W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, a następnie wylewamy do ostrożnie do miski z drożdżami i cukrem.

  5. 5

    Kolejny krok to dodanie warstwy oleju.

  6. 6

    Do miski wlewamy wolno także mleko, które jest ogrzane do temperatury pokojowej, a nie jest zimne z lodówki.

  7. 7

    Całą mąkę należy przesiać przez sitko – można to zrobić nad miską z warstwami składników, które już się w niej znajdują.

  8. 8

    Wszystkie składniki podsypujemy na koniec szczyptą soli.

  9. 9

    Miskę przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i ostawiamy na trzy godziny. Ważne, żeby ciasto drożdżowe miało komfortowe warunki – było z dala od przeciągów i nie stało w miejscu, w którym nagle może się zrobić zimno lub będą zauważalne zmiany temperatury.

  10. 10

    Po upłynięciu tego czasu mieszamy delikatnie wszystkie składniki drewnianą łyżką. Jeśli chcemy możemy przygotować także owoce i kruszonkę. Jak ją zrobić? Posiekane masło ucieramy z mąką i cukrem w równych proporcjach. W wyniku połączenia powinny powstać niewielkie okruchy. Rozdrabniamy je w dłoniach i posypujemy kruszonką ciasto w formie.

  11. 11

    Ciasto drożdżowe przenosimy do formy, dodajemy owoce i kruszonkę i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też