Słodki dżem z winogron, który smakuje jak u mamy

Dżem z winogron
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z winogron

  • 1 kg Winogrona ciemne
  • 2 sztuki Cytryna
  • 200 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Winogrona dokładnie umyj i umieść w garnku z grubszym dnem, by uniknąć przypalenia się dżemu. Dodaj do nich cukier i umieść w lodówce na ok. 2 godziny — owoce powinny zostać w niej, do momentu, aż puszczą sok.

  2. 2

    Po wskazanym czasie garnek umieść na palniku o średniej mocy i doprowadź owoce do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu ich co jakiś czas. Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru gotuj winogrona jeszcze przez 10 minut. Następnie zdejmij garnek z palnika. Owoce powinny zacząć się wówczas rozpadać. 

  3. 3

    Rozgotowane owoce przetrzyj bardzo dokładnie przez sitko tak, aby pozostały na nim pestki oraz skórki winogron — te części możesz wyrzucić, ponieważ nie przydadzą się w przepisie.

  4. 4

    Garnek z musem winogronowym umieść na palniku i zagotuj na małym ogniu. Wyciśnij do niego sok z  2 cytryn. Podczas gotowania owoce znacznie zgęstnieją. Gotuj je przez ok. 15 minut. 

  5. 5

    Przygotuj wyparzone, czyste słoiki. Jeśli dżem posiada już preferowaną konsystencję — jeszcze gorący przetwór przełóż do słoików. Dokładnie je zakręć i odłóż na blat, ustawiając naczynia do góry dnem. 

  6. 6

    Dżem z winogron warto poddać pasteryzacji. Jest na tyle pyszny, że na pewno będzie świetną propozycją na uzupełnienie spiżarki na okres zimowy. W tym przypadku wystarczy, że umieścisz słoiki w garnku z wrzącą wodą i będziesz gotować je przez ok. 10 minut. Po wyjęciu dżemu winogronowego zakrętka powinna być całkowicie wklęśnięta. Odłóż go na blat, a kiedy całkowicie przestygnie, możesz poustawiać go na półki swojej domowej spiżarki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też