Nalewka z czeremchy — oto najlepszy przepis na czeremchówkę

Nalewka z czeremchy
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z czeremchy

  • 1 litr Wódka 40%
  • 1 kg Owoce czeremchy
  • 0.5 kilogram Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Czeremchę starannie umyj, oczyść i pozostaw na 3 dni, w celu utracenia goryczki owoców. Najlepiej pozostawić ją w miejscu, w którym 

  2. 2

    Owoce czeremchy przełóż do dużego słoika, dodaj cukier i wlej wódkę. Szklane naczynie postaw w chłodnym miejscu, a po upływie ok. 6 tygodni przefiltruj nalewkę i rozlej ją do przygotowanych szklanych butelek. Nalewka z czeremchy do spożycia nadaje się po okresie 6 miesięcy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też