Nalewka z czereśni — doskonała na domowe przyjęcia
Przepis na domową nalewkę z czereśni to propozycja dla tych, którzy szukają prostego sposobu na uzupełnienie swojego barku. Trunek ten nie dość, że będzie idealnym aperitifem, czy dodatkiem do posiłku, to obniży cholesterol we krwi, a także złagodzi objawy alergiczne. Przygotuj go razem z nami, a smak nalewki z czereśni z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Składniki
Nalewka z czereśni
- 5 szklanek Cukier
- 1 kg Czereśnie
- 1 litr Spirytus
- 500 ml Wódka
Przygotowanie
- 1
Czereśnie dokładnie umyj i umieść w słoju lub innym szklanym naczyniu, który możesz szczelnie zakręcić. Zalej owoce wódką, a następnie spirytusem i mocne zamknij. Tak przygotowaną mieszankę zamieszaj, energicznie potrząsając naczyniem. Nalewkę z czereśni odstaw na 4-6 tygodni, umieszczając ją w ciemnym, chłodnym miejscu. Co jakiś czas poruszaj słojem.
- 2
Zlej alkohol do innego naczynia i odłóż na bok. Czereśnie z alkoholu dokładnie rozgnieć (pamiętając, by nie uszkodzić pestek) i zasyp cukrem. Wymieszaj i odstaw na ok. 2 tygodnie, do czasu, aż cukier się rozpuści. Jak poprzednim razem, pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać zawartością słoja.
- 3
Po wskazanym czasie, kiedy cukier już się rozpuści, przefiltruj syrop do odlanego wcześniej alkoholu i wymieszaj. Filtrowanie syropu musisz zrobić bardzo dokładnie, dlatego do tego celu wybierz np. jednorazowy filtr do kawy, muślinową ścierkę lub bibułę do filtrowania.
- 4
Samodzielnie przygotowany trunek przelej do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Nalewka z czereśni z naszego przepisu nadaje się do spożycia od razu, natomiast najlepsza będzie, gdy “postoi” miesiąc, a nawet 2. Jeśli przepis przypadł Ci do gustu — koniecznie zapoznaj się z innymi propozycjami na domowe nalewki, które przygotowaliśmy.
Zobacz także:
Przepisów na nalewki w sieci nie brakuje, jednak nie ukrywajmy, że aby odszukać ten najlepszy, na przepyszną i prostą nalewkę z czereśni — trzeba się naszukać. Chcąc uzupełnić swój barek, możemy wykorzystać praktycznie każdy owoc, który mamy w zasięgu ręki. Jeśli poszukujesz idealnych, prostych przepisów na domowe nalewki, koniecznie przyjrzyj się przepisowi na nalewkę z czereśni — sprawdzi się świetnie nawet dla tych niedoświadczonych w temacie sporządzania autorskich napojów alkoholowych.
Nalewka z czereśni — właściwości zdrowotne, o których warto wiedzieć
Nalewka z czereśni poza rewelacyjnym smakiem i łatwością wykonania posiada również inne zalety, przez które jest uwielbiana — nie tylko przez osoby starsze. Czereśnie to owoce o bardzo cennych właściwościach odżywczych, wśród których wyszczególnić należy m.in.:
- zbawienny wpływ na układ krążenia — dzięki zawartości potasu;
- wsparcie i poprawę odporności — źródło witamin A, C oraz E;
- obniżanie stężenia cholesterolu we krwi;
- łagodzenie uporczywych objawów alergicznych;
- łagodzenie problemów trawiennych np. bólu, skurczy brzucha czy zgagi i nudności;
- poprawa apetytu;
- działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Należy jednak pamiętać, że nalewka z czereśni (jak i żaden inny alkohol) nie jest lekiem i nie zastąpi farmakologii oraz konsultacji lekarskiej. Od czasu do czasu warto jednak pozwolić sobie na chwilę przyjemności, która miarkowana w odpowiednich ilościach pozytywnie wpłynie na stan zdrowia oraz samopoczucie.
Bezkonkurencyjna nalewka z czereśni
Delikatnie pestkowy aromat nalewki z czereśni jak i zapach oraz mocny kolor trunku, są wyznacznikami, które świadczą o powodzeniu przepisu. Tak sporządzony specjał nie tylko zasmakuje, ale nawet wpłynie na poprawę apetytu, dlatego nalewka z czereśni dobrze sprawdzi się przed podaniem posiłku, np. na domówce lub przyjęciu rodzinnym.
Trunkiem nie pogardzą znajomi i najbliższe osoby. Obdarowanie ich butelką pysznego napoju sprawi im niemałą przyjemność.