Nalewka z czereśni — doskonała na domowe przyjęcia

Nalewka z czereśni
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z czereśni

  • 5 szklanek Cukier
  • 1 kg Czereśnie
  • 1 litr Spirytus
  • 500 ml Wódka

Przygotowanie

  1. 1

    Czereśnie dokładnie umyj i umieść w słoju lub innym szklanym naczyniu, który możesz szczelnie zakręcić. Zalej owoce wódką, a następnie spirytusem i mocne zamknij. Tak przygotowaną mieszankę zamieszaj, energicznie potrząsając naczyniem. Nalewkę z czereśni odstaw na 4-6 tygodni, umieszczając ją w ciemnym, chłodnym miejscu. Co jakiś czas poruszaj słojem.

  2. 2

    Zlej alkohol do innego naczynia i odłóż na bok. Czereśnie z alkoholu dokładnie rozgnieć (pamiętając, by nie uszkodzić pestek) i zasyp cukrem. Wymieszaj i odstaw na ok. 2 tygodnie, do czasu, aż cukier się rozpuści. Jak poprzednim razem, pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać zawartością słoja. 

  3. 3

    Po wskazanym czasie, kiedy cukier już się rozpuści, przefiltruj syrop do odlanego wcześniej alkoholu i wymieszaj. Filtrowanie syropu musisz zrobić bardzo dokładnie, dlatego do tego celu wybierz np. jednorazowy filtr do kawy, muślinową ścierkę lub bibułę do filtrowania. 

  4. 4

    Samodzielnie przygotowany trunek przelej do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Nalewka z czereśni z naszego przepisu nadaje się do spożycia od razu, natomiast najlepsza będzie, gdy “postoi” miesiąc, a nawet 2. Jeśli przepis przypadł Ci do gustu — koniecznie zapoznaj się z innymi propozycjami na domowe nalewki, które przygotowaliśmy.

     

    Zobacz także: 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też