Krupnik Magdy Gessler — przepis nie tylko dla zaawansowanych kucharzy. Tradycyjna zupa w nowoczesnym wydaniu słynnej restauratorki

Krupnik Magdy Gessler
Źródło: Shutterstock/Katarzyna Sieradz

Składniki

Krupnik Magdy Gessler

  • 100 g Kasza pęczak
  • 100 ml Kwaśna śmietana
  • 500 g Żeberka cielęce
  • 2 litry Woda
  • Majeranek
  • Pieprz czarny mielony
  • 2 sztuki Skrzydełka z kurczaka
  • 1 sztuka Seler
  • 1 sztuka Por
  • 300 g Marchew
  • Liście laurowe
  • Natka pietruszki
  • 1 sztuka Pietruszka
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • 30 g Grzyby suszone

Przygotowanie

  1. 1

    Żeberka cielęce oraz skrzydełka z kurczaka starannie umyj, a następnie umieść w garnku. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wymienione składniki zalej zimną wodą i połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj wywar tak długo, aż mięso zmięknie. W trakcie obróbki termicznej na powierzchni zupy mogą pojawić się szumowiny, które należy usunąć, na przykład za pomocą łyżki stołowej.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj jarzyny do zupy.

  3. 3

    Ziemniaki obierz ze skóry, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości z dodatkiem soli. 

  4. 4

    Do zupy dodaj pozostałe przyprawy, tj. majeranek, czarny pieprz mielony oraz sól. Dodaj także ugotowane ziemniaki oraz śmietanę. Krupnik Magdy Gessler starannie wymieszaj i nakładaj na talerze. Sugerujemy, by gotowy krupnik serwować z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też