Minibabeczki wielkanocne
Poza tradycyjnymi, okazałymi babkami, na stole świątecznym nie może zabraknąć mini babeczek wielkanocnych. Doskonale nadają się do dziecięcej święconki, a ich ozdabianie może okazać się świetną zabawą dla najmłodszych kucharzy.
Składniki
- 80 g Mąka pszenna
- 60 g Skrobia ziemniaczana
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 2 Jajko
- 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
- 0.5 Szklanka Drobny cukier
- 100 g Olej roślinny
- Skórka z cytryny
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Olej połącz ze skórką oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
- 3
Przygotuj większą miskę. Połącz w niej jajka wraz z dwoma rodzajami cukru i miksuj, aż do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
REKLAMA - 4
W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, tj. dwa rodzaje mąk i proszek do pieczenia.
- 5
Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy jajecznej. Kiedy wszystko ładnie się połączy, dodaj do nich olej z cytryną i miksuj jeszcze chwilę.
- 6
Przygotowane ciasto przełóż do małych, silikonowych foremek. Babeczki wielkanocne piecz ok. 25 minut.
- 7
Kiedy mini babeczki wielkanocne się ostudzą, udekoruj je według własnego pomysłu. Bardzo efektownie prezentują się ozdoby świąteczne, np. cukrowe jajeczka.
Zobacz także: