Minibabeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 80 g Mąka pszenna
  • 60 g Skrobia ziemniaczana
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 0.5 Szklanka Drobny cukier
  • 100 g Olej roślinny
  • Skórka z cytryny
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Olej połącz ze skórką oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

  3. 3

    Przygotuj większą miskę. Połącz w niej jajka wraz z dwoma rodzajami cukru i miksuj, aż do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

  4. 4

    W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, tj. dwa rodzaje mąk i proszek do pieczenia.

  5. 5

    Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy jajecznej. Kiedy wszystko ładnie się połączy, dodaj do nich olej z cytryną i miksuj jeszcze chwilę.

  6. 6

    Przygotowane ciasto przełóż do małych, silikonowych foremek. Babeczki wielkanocne piecz ok. 25 minut.

  7. 7

    Kiedy mini babeczki wielkanocne się ostudzą, udekoruj je według własnego pomysłu. Bardzo efektownie prezentują się ozdoby świąteczne, np. cukrowe jajeczka.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też