Unikatowy deser z mango — rozkoszuj się smakiem tropików we własnym domu

Deser z mango
Źródło: Shutterstock/Elena Hramova

Składniki

Deser z mango

  • 8 sztuk Ciastka owsiane
  • 1 opakowanie Galaretka cytrynowa
  • 2 sztuki Mango
  • 1 łyżeczka Żelatyna
  • 4 łyżki Wrzątek
  • 450 g Naturalny serek homogenizowany

Przygotowanie

  1. 1

    Mango umyj, obierz ze skóry, a następnie odkrój miąższ od pestki. Połowę jednego owocu pokrój w drobną kostkę, natomiast pozostały miąższ zblenduj na gładki mus.

  2. 2

    Do miski wlej 200 ml wrzącej wody, a następnie wsyp galaretkę. Starannie mieszaj składniki do chwili połączenia. Gdy roztwór osiągnie temperaturę pokojową, dodaj serki homogenizowane i wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej, aby usunąć ewentualne grudki. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mango i ponownie wymieszaj komponenty. 

  3. 3

    Masę przelej do słoiczków i wstaw do lodówki. Do podawania deseru możesz wykorzystać także szklanki lub pucharki.

  4. 4

    Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku, a następnie dodaj do musu z mango i starannie wymieszaj podane składniki.

  5. 5

    Gdy deser zgęstnieje, na wierzch dodaj pokruszone ciasteczka oraz sporządzony wcześniej mus z mango. 

  6. 6

    Schładzaj deser z mango przez ok. 3 godziny. Przed podaniem proponujemy przyozdobić słoiczki, dodając do każdego liście świeżej mięty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też