Obłędnie pyszny deser z bananami — podaruj sobie chwilę rozkoszy

Deser z bananami
Źródło: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Składniki

Deser z bananami

  • 1 łyżeczka Cukier puder
  • 100 g Ciastka owsiane
  • 240 g Masa krówkowa
  • 350 ml Śmietanka 36%
  • 3 sztuki Banan
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • Gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasteczka umieść w malakserze i zblenduj. Możesz także włożyć je do woreczka strunowego i dokładnie rozdrobnić za pomocą tłuczka.

  2. 2

    Banany obierz ze skóry, pokrój na równe plasterki i skrop sokiem z cytryny. Trik ten pozwoli zapobiec czernieniu owoców i pomoże zachować ich świeżość na dłużej.

  3. 3

    Zaraz potem przygotuj 4 pucharki. Na dno każdego wsyp 1 łyżkę pokruszonych ciasteczek, a następnie 30 g masy krówkowej i kilka plasterków bananów.

  4. 4

    Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połowę gotowej masy przełóż równomiernie do 4 szklanek.

  5. 5

    Na bitą śmietanę wyłóż pozostałe ciasteczka, masę krówkową, banany i ponownie warstwę śmietany.

  6. 6

    Deser z bananów udekoruj wiórkami czekolady. Możesz także wykorzystać kakao lub świeże owoce oraz listki mięty.

     

    Deser z bananami można serwować bezpośrednio po przygotowaniu, lecz najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Rekomendowany czas chłodzenia to ok. 2 godziny.

     

    Zobacz także: 

    https://www.smak.pl/przepisy/32P3w3b/krem-sultanski-czyli-hitowy-deser-prl-u-przygotuj-ten-smakolyk-w-ulepszonej-odslonie/

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też