Deser z galaretki, czyli przepis na hit wakacji. Przygotujesz go w mgnieniu oka
Deser z galaretki bez zawahania się nazwać można „letnim pewniakiem”. To niewiarygodnie orzeźwiająca przekąska, która szczególnie dobrze smakuje, gdy dni stają się coraz dłuższe, a słońce już od rana otula nas swoimi promieniami. Nie dziwi więc fakt, że wraz z nadejściem wakacji, deser z galaretki staje się prawdziwym obiektem pożądania — tym bardziej że jego sposób przygotowania jest dziecinnie prosty i nie wymaga posiadania doświadczenia kulinarnego.
Składniki
Deser z galaretki
- 400 g Truskawki
- 1 opakowanie Galaretka krystaliczna
- 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
- 250 ml Śmietanka 36%
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlej 400 ml wody. Postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy, a gdy płyn się zagotuje, ściągnij garnek z kuchenki. Wsyp krystaliczną galaretkę i mieszaj składniki do chwili połączenia. Następnie odstaw naczynie w chłodne miejsce w celu ostudzenia.
- 2
Schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera na sztywny krem. Zaraz potem powoli wlewaj przestudzoną galaretkę, cały czas mieszając komponenty.
- 3
Szklanki ułóż w płaskim pojemniku, tak aby leżały pod kątem ok. 30 st. Zabieg ten sprawi, że deser z galaretki będzie prezentował się oszałamiająco.
- 4
Przygotowaną masę śmietankową wlej do szklanek i umieść naczynia na ok. 30 minut w lodówce, aby deser stężał.
- 5
Ponownie przygotuj galaretkę, lecz tym razem truskawkową. W garnku zagotuj 400 ml wody, następnie ściągnij naczynie z kuchenki i wsyp proszek truskawkowy. Komponenty starannie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- 6
Następnie wyciągnij z lodówki przygotowane szklanki i postaw naczynia pionowo. Ostrożnie wlej tężejącą galaretkę truskawkową i ponownie włóż deser do lodówki.
- 7
Truskawki starannie umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze fragmenty.
Deser z galaretki przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami. Zachęcamy, aby na wierzch dodać także listki mięty.
Zobacz także:
Deser z galaretki wielu osobom kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Smakołyk ten rewelacyjnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć oraz pikników, organizowanych na łonie natury. Specjał znika ze stołu w mgnieniu oka — zapewniamy, że przepadają za nim jednakowo dzieci, jak i dorośli. Przez wzgląd na nieskomplikowany i niedługi czas wykonania, przepis można zrobić nawet w zabiegany dzień, by już po chwili cieszyć się orzeźwiającym, wakacyjnym deserem. To niezawodny sposób na chwilę wytchnienia i ekspresową poprawę humoru.
Mamy także dobrą wiadomość dla wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów. Deser z galaretki można bez trudu przyrządzić w wielu wersjach smakowych, dopasowując recepturę do własnych upodobań kulinarnych. W poniższym opisie zdradzamy, jak tego dokonać.
Zobacz także: Deser z chia i mango — frykas nie tylko dla fanatyków zdrowego odżywiania
Deser z galaretki — praktyczne wskazówki i porady na to, jak dopasować łakoć do osobistych preferencji smakowych
Deser z galaretki to przysmak niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy ubić śmietankę, a następnie wymieszać ją z wystudzonym roztworem żelatynowym. Po zastygnięciu powstaje kremowy i delikatny mus. W przepisie proponujemy wykorzystanie galaretki krystalicznej, która najczęściej ma smak winogronowy. Naszym zdaniem deser z galaretki wygląda obłędnie po połączeniu białego musu z truskawkową żelką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wybrać inny rodzaj i stworzyć własne, niepowtarzalne zestawienie kolorystyczne.
Pucharki rekomendujemy przyozdobić truskawkami lub sięgnąć po inne lubiane owoce. Polecamy wykorzystać sezonowe dary natury, które latem są nie tylko smaczniejsze, ale i korzystniejsze dla portfela i domowego budżetu. W okresie letnim warto wybrać zatem maliny, truskawki, agrest, porzeczki czy borówki amerykańskie.