Deser z galaretki, czyli przepis na hit wakacji. Przygotujesz go w mgnieniu oka

Wakacyjny deser z galaretki
Źródło: Shutterstock/Romix Image

Składniki

Deser z galaretki

  • 400 g Truskawki
  • 1 opakowanie Galaretka krystaliczna
  • 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
  • 250 ml Śmietanka 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej 400 ml wody. Postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy, a gdy płyn się zagotuje, ściągnij garnek z kuchenki. Wsyp krystaliczną galaretkę i mieszaj składniki do chwili połączenia. Następnie odstaw naczynie w chłodne miejsce w celu ostudzenia.

  2. 2

    Schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera na sztywny krem. Zaraz potem powoli wlewaj przestudzoną galaretkę, cały czas mieszając komponenty.

  3. 3

    Szklanki ułóż w płaskim pojemniku, tak aby leżały pod kątem ok. 30 st. Zabieg ten sprawi, że deser z galaretki będzie prezentował się oszałamiająco.

  4. 4

    Przygotowaną masę śmietankową wlej do szklanek i umieść naczynia na ok. 30 minut w lodówce, aby deser stężał.

  5. 5

    Ponownie przygotuj galaretkę, lecz tym razem truskawkową. W garnku zagotuj 400 ml wody, następnie ściągnij naczynie z kuchenki i wsyp proszek truskawkowy. Komponenty starannie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

  6. 6

    Następnie wyciągnij z lodówki przygotowane szklanki i postaw naczynia pionowo. Ostrożnie wlej tężejącą galaretkę truskawkową i ponownie włóż deser do lodówki.

  7. 7

    Truskawki starannie umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na mniejsze fragmenty.

     

    Deser z galaretki przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami. Zachęcamy, aby na wierzch dodać także listki mięty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też