Fantastyczny deser z tapioki — unikatowy łakoć z Dalekiego Wschodu

Deser z tapioki
Źródło: Shutterstock/Olyina V

Składniki

Deser z tapioki

  • 3 łyżki ksylitol
  • 2 łyżki Syrop klonowy
  • 500 ml Mleko kokosowe
  • 0.33 Łyżeczka Imbir mielony
  • 0.25 Szklanka Drobna tapioka
  • 1 sztuka Mango
  • 4 sztuki Ziarna kardamonu
  • Owoce jagodowe

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj tapiokę oraz ksylitol. Postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy i doprowadź roztwór do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na minimalną i utrzymuj wrzenie przez następne 20 minut, regularnie mieszając składniki. 

  2. 2

    Nasiona kardamonu rozłup, wyłuskaj ziarenka i rozgnieć je w moździerzu. Możesz także wykonać tę czynność w młynku. Następnie dodaj kardamon do garnka z gotującą się tapioką.

  3. 3

    Przygotowany deser z tapioki wlej do szklanek i pozostaw je w lodówce do chwili stężenia.

  4. 4

    Mango umyj i obierz ze skóry. Miąższ pokrój w drobną kostkę i podziel na 2 równe części.

  5. 5

    Połowę mango umieść w rondelku wraz z syropem klonowym oraz imbirem. Podgrzewaj owoc przez ok. 10 minut, aż stanie się miękki, a następnie rozdrobnij go blenderem. Dodaj pozostałe mango, wymieszaj składniki i ściągnij garnek z kuchenki.

  6. 6

    Purée z mango wyłóż na deser z tapioki, a następnie udekoruj go świeżymi owocami jagodowymi. 

     

    Deser z tapioki można serwować bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też