Małpi chleb stał się nową gwiazdą TikToka. Poznaj przepis na tę cynamonową przekąskę

Małpi chleb
Źródło: Shutterstock/MShev

Składniki

Małpi chleb — składniki na ciasto

  • 550 g Mąka pszenna
  • 200 ml Mleko
  • 1 sztuka Jajko
  • 60 g Masło
  • 90 ml Ciepła woda
  • 25 g Świeże drożdże
  • 55 g Cukier
  • 1 Szczypta Sól

Dodatkowo (do obtoczenia kulek)

  • 1.5 łyżeczka Mielony cynamon
  • 100 g Roztopione masło
  • 50 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    W pierwszej kolejności wykonaj rozczyn z drożdży. W miseczce rozetrzyj drożdże razem z cukrem.

  2. 2

    Zaraz po tym, podgrzej mleko i wlej je do rozczynu, dodając oprócz tego łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj całość bardzo dokładnie, a następnie odstaw na ok. 20 minut (pamiętaj o przykryciu miski ściereczką).

  3. 3

    Następnie do rondelka wrzuć masło i je rozpuść. Kiedy tłuszcz stanie się płynny, odstaw go, żeby przestygło.

  4. 4

    Teraz przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę pszenną, a następnie dodaj kolejno: szczyptę soli, cukier, 90 ml ciepłej wody oraz drożdże. Całość mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. 5

    W tym samym czasie dodaj ostudzone masło, a potem wyrabiaj całość przez kilka minut i ponownie odstaw do wystygnięcia — wystarczy pół godziny. 

  6. 6

    Kiedy ciasto odpoczywa i rośnie, przejdź do przygotowania cynamonowego syropu. Rozpuść 100 g masła, a potem wymieszaj je w osobnej misce z cukrem i mielonym cynamonem. Syrop gotowy.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Przygotuj formę na wypiek. Natłuść ją odrobiną masła lub margaryny do pieczenia.

  9. 9

    Nadszedł czas na formowanie kulek z ciasta. Powinny być wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w sporządzonym syropie i układaj jedna koło drugiej/jedna na drugiej. 

  10. 10

    Po wyłożeniu całej formy ponownie przykryj całość ściereczką i odczekaj — tym razem ok. 15-20 minut, aby małpi chleb jeszcze trochę podrósł. 

     

    Małpi chleb pieczemy przez ok. 30 minut. Po wyjęciu deseru z pieca wyciągnij go z formy i studź lub podawaj na ciepło. 

     

    Zobacz także: 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też