Deser z jabłek — słodkie owoce pod maślaną kruszonką. Tego połączenia długo nie zapomnisz!

Deser z jabłek — jabłka pod kruszonką
Źródło: Shutterstock/JiraBest

Składniki

Deser z jabłek

  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 140 g Mąka pszenna
  • 90 g Cukier puder
  • 100 g Jabłko
  • 100 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i umieść je w misce. Następnie dodaj mąkę pszenną oraz cukier puder i szybko zagnieć ciasto. Masa powinna mieć konsystencję kruszonki. Włóż miskę do lodówki i schładzaj przez ok. 60 minut.

  2. 2

    Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszaj owoce z mielonym cynamonem.

  3. 3

    Kokilki starannie nasmaruj tłuszczem.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Do kokilek nałóż porcję startych jabłek, a następnie posyp owoce przygotowaną kruszonką. Włóż deser do nagrzanego piekarnika i piecz go przez ok. 13 minut.

     

    Rekomendujemy, by serwować gotowy deser z jabłek bezpośrednio po przygotowaniu. Łakoć smakuje obłędnie podany z gałką lodów waniliowych oraz kleksem bitej śmietany.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też